X
Ще участвате ли в програмата за саниране на жилищни блокове
 
Видин - Интервю
 
Отец Тодор Николов, свещеник в храм „Света Параксева”, село Медковец: Със забързаният си живот, с грижата за оцеляването, вярата започва да избледнява в нас
25.10.2016 12:12 / Видин / Интервю
Отец Тодор Николов, свещеник в интервю за Радио „Фокус”-Видин

“Фокус” Здравейте, отец Тодор! Поводът да Ви потърся е Неделното училище в село Медковец, където Вие сте свещеник. Искам да Ви попитам Ваша ли беше идеята да откриете училище по вяра и откога съществува?
Отец Тодор: Училището работи от няколко месеца с благословението на Видински митрополит Дометиан. Чрез Видинска света митрополия се осигуриха учебни помагала, а с помощта на Община Медковец се осигуриха чинове за децата. Така се сформира Неделното училище, в него има един преподавател – Даниела Иванова, която е дипломиран богослов.
“Фокус” Колко деца приемате в училището?
Отец Тодор: В момента децата са около 10 на брой, на възраст от 7 до 12 години. Ограничение на възрастта няма. Всички деца, които посещават училището са винаги добре дошли
“Фокус” А какъв е интересът от страна на децата към заниманията?
Отец Тодор: Има интерес. Идват с желание и добро чувство. След неделната литургия и служба, децата се събират в една отделна къща в двора на храма. Носят си детските библии, ние също имаме помагала за тях.
“Фокус” Как им поднасяте информацията, която е специфична. Чрез притчи, урок, изнесен от богослова или чрез диалог между преподавателя и децата?
Отец Тодор: В Неделното училище децата придобиват знания на първо място как да се държим в храма. Запознаваме ги със свещените изображения – иконите и с тяхното значение. Разясняваме им също и тайнствения разговор между Бога и човека – молитвата. Друго, с което ги запознаваме са десетте Божи заповеди, блаженствата, теми от Библията и с жития на светиите. Винаги наблягаме и запознаваме децата с християнските истини, с определен обем от знания, особено важни и значими за по-успешното придобиване на християнски навици и култура на поведение. Знаем, че самото присъствие в църквата води до освещаване от Божията благодат. Това е изключително необходимо днес за всяко дете, защото дебнат безброй опасности и изкушения. Важно е да се отбележи, че Неделното училище има чисто педагогически и възпитателни цели, на които се обръща особено внимание. Когато разглеждаме отделни теми, децата се стимулират да вземат активно участие като излагат своята нравствена оценка. Опитваме се да ги научим да правят връзка с настоящата действителност и с актуалните за тях проблеми. Работим и върху изграждане и възпитание у децата на нравствения православен религиозен мироглед.
“Фокус” Прави ли Ви впечатление кои от темите са най-близки до децата, кои ги вълнуват най-много и какви въпроси задават?
Отец Тодор: Децата се интересуват предмимно от Бога, от земния път на Исус Христос – Неговото раждане, Неговата мисия и Възкресението Му. Въпреки че сме още в един начален стадий на преподаване, родители, учители и възпитатели на децата, посещаващи Неделното училище споделят, че има напредък във възпитанието им и в културата им. Започват да се открояват от другите деца.
“Фокус” Казахте, че ги насърчавате да свързват историите от Библията с действителността. Какви връзки правят децата между религията и реалния им живот?
Отец Тодор: Родителите, в забързаното си ежедневие, започват да губят връзката с децата си. Идеята за Християнското семейство не е особено застъпена в ежедневието на хората заради многобройните им анганжименти. Чрез Неделното училище, ние прилагаме законите на Християнската църква и се опитваме да възстановим тази тънка нишка, която свързва хората в семействата и, която се е позагубила в последно време.
“Фокус” Смятате ли, че след посещението на децата в Неделното училище, те ще успеят да приложат християнските ценности и морал в живота си, въпреки слабото общуване между децата и родителите им?
Отец Тодор: Да, смятам. Когато им разясняваме Десетте Божи заповеди и дискутираме защо ги има тези заповеди, им говорим и за философията на църквата, която тя прилага и ни дава и на нас. Но все пак хората са със свободна воля. Ние не можем да им наложим нищо насила, просто казваме, разясняваме. Всеки възприема философията по свой начин и разбиране.
“Фокус” Отец Тодор, имате ли наблюдения дали съвременното ни общество страда от масова бездуховност?
Отец Тодор: Да, страда и то много. И точно затова в църквата има много млади духовници, които наблягат именно на това – да предизвикат промяна в обществото в мисленето, в самочувствието. Да осъзнае всичко това, което му липсва. Трудно е, защото връзката на хората с църквата е прекъсната, в домовете си хората не говорят за религията и има деца, които не могат да разберат напълно християнската идеология. Но аз вярвам, че нещата рано или късно ще се получат. Просто трябва много търпение и старание.
“Фокус” Мислите ли, че тежкия бит на хората в България допринася за тази бездуховност и защо в днешно време религията не е опора за хората в тежкото битие, както е било в миналото?
Отец Тодор: Наистина го има този момент. Казано е, че бита и културата определят човека. Със забързания си живот, с грижата за оцеляването, вярата започва да избледнява в нас. А едно време вярата е обединявала хората във всичко. В последно време виждам, че пак започват да идват в църквата, но виждам и, че някои хора идват като по задължение, което е лицемерно. Църквата и Бога трябва да са вътре в нас, да ги носим в себе си.
“Фокус” Как може да се промени съзнанието на хората в тази посока?
Отец Тодор: Съзнанието на хората може да се промени единствено с нашите примери, със старанието, което ние полагаме. Пак се връщам на въпроса, че християнина има свободна воля, която му е дадена от Бога. Църквата казва, вече хората възприемат това, което могат да научат.
“Фокус” Посещават ли се литургиите от голям брой хора?
Отец Тодор: Не бих казал, че на литургиите идват много хора, защото селата, които обслужвам са с малобройно население. Но, Слава на Бога, когато се работи с хората, има и резултати. Свещеника не е само лице и пример на църквата. Той трябва да е сред хората, да познава бита им, живота им. Трябва ежедневно да им напомняме всичко това, което трябва да се прави.
“Фокус” Смятате ли, че свещениците в България, не говоря за конкретна личност, са наистина пример за хората, който може да ги вдъхнови?
Отец Тодор: Има много такива свещеници в България. Както и в Европа има много български свещеници, които със страх Божи служат и си изпълняват задълженията. Както се казва и в Евангелието „По делата им ще ги познаете”.
Галя ОКОВСКА

 
Видин - последни интервюта
 
 
 
 
 
 
ГЕРБ ще оглави правителство след изборите, ако народът нареди партията на първо място, заяви премиерът в оставка Бойко Борисов

Криминалният контингент се активизира заради политическата несигурност в страната, каза гл. комисар Георги Костов

Общо 92 мигранти са били спасени край бреговете на Испания

Кубрат Пулев победи Самюел Питър след три рунда и отказ на нигериеца
ГЕРБ ще оглави правителство след изборите, ако народът нареди партията на първо място, заяви премиерът в оставка Бойко Борисов

Бюджет 2017 е поредният ограничителен бюджет, според анализатори

Трябва да се постигне споразумение на техническо ниво преди срещата на Еврогрупата, смятат френският президент и гръцкия министър-председател

Бокс: Тервел Пулев спечели с нокаут първия си мач като професионалист
ТИР е самокатастрофирал на пътя между Несебър и Слънчев бряг

Криминалният контингент се активизира заради политическата несигурност в страната, каза гл. комисар Георги Костов

Най-малко осем цивилни са загинали при въздушен удар в Алепо

Футбол: Арсенал победи като гост Уест Хем с 5:1
Криминалният контингент се активизира заради политическата несигурност в страната, каза гл. комисар Георги Костов

Ситуацията в Парламента и извън него ясно показва, че се върви към служебно правителство, каза депутатът от АБВ Петър Кадиев

Земетресение с магнитуд 4,2 е било регистрирано на гръцкия остров Карпатос

Бокс: Тервел Пулев спечели с нокаут първия си мач като професионалист
Виж емисията от 21:00 | 22:00 | 23:00 | 00:00
Програма
06:00 – 10:00 "Добро утро, България"
Сутрешен информационен блок – новини, трафик, преглед на печата, календар, денят в аванс. Открита линия за слушатели на 0882 802 802.

10:00 – 18:00 “Добър ден” - дневен информационен блок
Преки включвания от репортерите на “Фокус”, актуална трафик информация, анкети, интервюта, мнения и коментари за деня във всеки град. Открита линия за слушатели на 0882 802 802

18:00 – 21:00 "Това е България"
Обзор на деня с коментари по горещите теми на делника. Открита линия за слушателите на 0882 802 802.

21:00 – 23:00 "Златни спомени"
представяне историята на музиката като стилове и характерните за тях артисти, които са оставили следа във времето. Както се казва в анонса на предаването – то е за музиката, която ще остане и след нас. Предаването има музикално-информационен характер и има за цел, образно казано, да превърне спомените на бащите в информация за децата им. Открита линия за слушатели на 0882 802 802

23:00 – 24:00 "Focus - News"
Всичко по-важно от световните и национални новини. Актуална трафик информация и приятна музика в края на деня.

 
Основни категории в сайта:

Централни Новини Регионални новини Трафик Интервюта
За нас:

Галерия Покритие Контакти
Ефир

Он-лайн радио Телефони Предавания
Реклама

Тарифи Покритие Представяне
Други:

начало
за потребителя:

Он-лайн радия Авто вестник
   
Официалната страница Информационна Агенция Фокус във Facebook