X
Ще участвате ли в програмата за саниране на жилищни блокове
 
Сливен - Интервю
 
Кметът на Сливен Стефан Радев: За една година успяхме да постигнем част от набелязаните цели - финансова стабилизация, намаляване на задълженията и завършване на ключови инфраструктурни проекти
19.11.2016 13:16 / Сливен / Интервю
Кметът на Сливен Стефан Радев пред Радио „Фокус”-Сливен с отчет за една година управление

Фокус: Г-н Радев, измина една година от встъпването Ви в длъжност „Кмет“ на Сливен. Каква е равносметката за тази една година начело на Общината?
Стефан Радев: Преди една година, на 10 ноември 2015 г., прекрачих прага на Общината, натоварен с доверието и очакванията на гражданите за това Сливен да става по-добро място за живеене. Годината беше трудна заради много тежките условия, в които започнахме, но имахме ясна визия какво искаме да постигнем. Поставихме си стратегическа цел общината след 4 години да няма задължения, да може да управлява дълга си, да не плаща огромните лихви, които плащаше, и продължава да плаща, но вече в по-малка степен. Да можем да планираме спокойно какво да инвестираме, без да сме притиснати от кредиторите и обстоятелствата. Третият елемент на стратегията е как да стигнем от тази огромна задлъжнялост до финансова стабилност. Искам да заявя, че две трети от финансовата стратегия е изпълнена – устойчиво увеличаване на приходите на общината, преструктуриране на задълженията и намаляване на годишните плащания и рязко намаляване на лихвите. Останалата една трета се отнася до оздравителния план и поискания безлихвен заем от държавата с опция да бъде опростен. За съжаление тази ситуация, която се създаде в страната, оставката на правителството и несигурността, която има сега, най-вероятно ще отложи плановете ни за тази част от стратегическия ни план. Предстои да разберем с кого ще водим разговори. Надявам се да имаме по-бързо яснота по този въпрос, защото рисковете пред общината остават. Искам да призова фирмите-кредитори да не спират работа и да не предприемат агресивни действия спрямо общината. Моля за търпение, за да направим план как да действаме в новата ситуация.
Фокус: Кои са целите, които успяхте успешно да реализирате заедно с екипа си?
Стефан Радев: Изминалата година беше изключително трудна и за мен, и за моя екип. Въпреки затрудненията, през тази една година успяхме да постигнем част от набелязаните цели - финансова стабилизация, намаляване на натрупаните в предходния мандат задължения и завършване на ключови инфраструктурни проекти. За една година беше преструктуриран общинският дълг, емитиран бе облигационен заем за разплащане на стари задължения, изработен бе и оздравителен план за финансова стабилизация. Завършихме и проекта за воден цикъл на града.
Това спаси Община Сливен от връщане на 20 млн. лева, които би трябвало да платим, ако проектът не бъде реализиран в срок. В началото на мандата ми беше получено писмо от Управляващия орган, че Общината трябва да върне получените 22 млн. лева по програмата за околна среда. След отпускане на 1,5 млн лева от държавата дейностите бяха извършени и вторият етап на водния цикъл бе пуснат в експлоатация. Направихме така, както бяхме обещали, за да не плащат гражданите на Сливен.
Фокус: Очаквате ли забавяне или трудности в работата си след оставката на правителството?
Стефан Радев: Оставката на правителството ще доведе до затруднения в работата на администрацията. Сливен очакваше одобрение на оздравителния си план от страна на Министерството на финансите, и отпускането на безлихвен заем от 17.5 млн. лева с последваща възможност за опрощаване. Средствата бяха предназначени за покриване на дългове по текущи разходи от предходното управление. Припомням, че при встъпването си в длъжност е наследих около 40 млн. лева дългове. С емитирането на общински облигации на стойност 25 млн. лева Община Сливен разплати част от тях. Покрити са задълженията по капиталовата програма, рефинансирани са стари заеми. В момента Общината дължи около 17 млн. лв за текущи задължения. От тях голяма част са към доставчици на услуги – за храна на детските градини, сметосъбиране и осветление. Надявам се, че служебният кабинет ще одобри вече предложения оздравителен план и ще отпусне безлихвения заем.
Фокус:Парите, отпуснати от правителството за изграждане на кръгово кръстовище на Розова градина в Сливен и за инвестиции по селата вече са преведени по сметките на Общината.
Стефан Радев: Да, сумата е в размер на 4 млн лева. 3 млн лева са за кръговото кръстовище, а останалия 1 млн лева за ремонти в населените места. Предстои през следващата година да изградим обекта на Розова градина и да решим сериозния проблем с организацията на движението в този район. Проектът за кръгово кръстовище на Розова градина е най-доброто решение за разтоварване на най-невралгичния пътен участък в Сливен. Надявам се да успеем да го реализираме в срок и да решим сериозен, дългогодишен проблем на града. При най-добри обстоятелства, ако всичко тече нормално, се надявам на пролет да започнем работа и до края на следващата година да завършим изграждането на кръстовището. Стартираме така, както трябва да стартира един проект – с осигурено финансиране и ясна визия какво искаме да постигнем. Искам да подчертая, че кръговото ще е поне пет пъти по-голямо от това до „Тернопол", което бе изградено от предишното общинско ръководство и струваше 1,2 милиона, част от които разплатихме ние. Проектът за „Розова градина“ предвижда изграждане на нов мост, ремонт на стария, изместване на комуникации, най-сериозните от които са топлопровод, който минава успоредно на реката и подмяна на водопровод под нея. Ще бъдат изградени и велоалеи. Улицата от болницата - към „Розова градина“, ще стане двупосочна и ще има достъп до близкия паркинг. В средата на кръстовището ще се обособи зелена площ. За тази една година беше завършено и проточилото се разширение на гробищния парк, както и рекултивацията на депото за битови отпадъци в Сотиря. Макар и с малко, се работи за увеличаване на уличната инфраструктура и осветлението, за което гражданите настояват най-много. Искам да е така, че хората да чувстват, че нещо се променя за добро, макар и стъпките да са малки. По отношение на инфраструктурата за бизнес – работи се по обекта за улицата пред фирма „Миролио“. Предвижда се да бъде направена и още една улица в Индустриална зона, за която е осигурено финансиране. Приключи и ремонтът на зала „Сливен“. Предстоят процедури по приемането на обекта. Приоритет за общинското ръководство е и работата по Националната програма за енергийна ефективност. Много се надавам тази програма да продължи с годините, както беше досега, защото хората я приемат много добре. До края на следващата година и ние да имаме санирани блокове.
Фокус: По проект на Общината ще се модернизира автобусния парк в града
Стефан Радев: Да, с 27 нови автобуса ще бъде обновен автобусният парк на общинската фирма „Пътнически превози”. Това ще стане по проект „Интегриран градски транспорт на град Сливен“. Проектът, който заварихме за интегриран градски транспорт, предвиждаше 22 автобуса. Малките бяха до 30 места. След като преработихме проекта, за същата сума, предвиждаме да закупим 27 автобуса, като малките от тях са до 40 места. Параметрите на автобусите също са по-добри. В проекта е заложено автобусите да бъдат с дизелови двигатели, емисионен клас ЕВРО 6. С реализацията му ще бъдат внедрени интегрирани информационни системи за продажба на билети и таксуване на гражданите, както и такава, която ще показва в реално време движението на автобусите от градския транспорт. Включено е още изграждане на осем нови и обновяване на над 140 спирки с мерки за достъпност и указателни табели, 40 нови спиркови навеси, шест електронни информационни табла с информация за трафика в реално време на възлови спирки, обновяване и оборудване на ремонтната база на превозвача и изграждане на нова автомивка, както и изграждане на вело-мрежа в Сливен чрез ремонтиране на съществуващи и изграждане на 5 км. нови велоалеи и велостоянки. Смятам, че този проект ще даде възможност да се даде тласък и на велосипедния транспорт. Сумата на проекта, който е част от Инвестиционната програма на Община Сливен, е за около 15 млн. лева. Апликационната му форма вече е подадена и се очаква доклад с оценка на проектното предложение.

 
Сливен - последни интервюта
 
 
 
 
 
 
ГЕРБ ще оглави правителство след изборите, ако народът нареди партията на първо място, заяви премиерът в оставка Бойко Борисов

Криминалният контингент се активизира заради политическата несигурност в страната, каза гл. комисар Георги Костов

Общо 92 мигранти са били спасени край бреговете на Испания

Кубрат Пулев победи Самюел Питър след три рунда и отказ на нигериеца
ГЕРБ ще оглави правителство след изборите, ако народът нареди партията на първо място, заяви премиерът в оставка Бойко Борисов

Бюджет 2017 е поредният ограничителен бюджет, според анализатори

Трябва да се постигне споразумение на техническо ниво преди срещата на Еврогрупата, смятат френският президент и гръцкия министър-председател

Бокс: Тервел Пулев спечели с нокаут първия си мач като професионалист
ТИР е самокатастрофирал на пътя между Несебър и Слънчев бряг

Криминалният контингент се активизира заради политическата несигурност в страната, каза гл. комисар Георги Костов

Най-малко осем цивилни са загинали при въздушен удар в Алепо

Футбол: Арсенал победи като гост Уест Хем с 5:1
Криминалният контингент се активизира заради политическата несигурност в страната, каза гл. комисар Георги Костов

Ситуацията в Парламента и извън него ясно показва, че се върви към служебно правителство, каза депутатът от АБВ Петър Кадиев

Земетресение с магнитуд 4,2 е било регистрирано на гръцкия остров Карпатос

Бокс: Тервел Пулев спечели с нокаут първия си мач като професионалист
Виж емисията от 21:00 | 22:00 | 23:00 | 00:00
Програма
06:00 – 10:00 "Добро утро, България"
Сутрешен информационен блок – новини, трафик, преглед на печата, календар, денят в аванс. Открита линия за слушатели на 0882 802 802.

10:00 – 18:00 “Добър ден” - дневен информационен блок
Преки включвания от репортерите на “Фокус”, актуална трафик информация, анкети, интервюта, мнения и коментари за деня във всеки град. Открита линия за слушатели на 0882 802 802

18:00 – 21:00 "Това е България"
Обзор на деня с коментари по горещите теми на делника. Открита линия за слушателите на 0882 802 802.

21:00 – 23:00 "Златни спомени"
представяне историята на музиката като стилове и характерните за тях артисти, които са оставили следа във времето. Както се казва в анонса на предаването – то е за музиката, която ще остане и след нас. Предаването има музикално-информационен характер и има за цел, образно казано, да превърне спомените на бащите в информация за децата им. Открита линия за слушатели на 0882 802 802

23:00 – 24:00 "Focus - News"
Всичко по-важно от световните и национални новини. Актуална трафик информация и приятна музика в края на деня.

 
Основни категории в сайта:

Централни Новини Регионални новини Трафик Интервюта
За нас:

Галерия Покритие Контакти
Ефир

Он-лайн радио Телефони Предавания
Реклама

Тарифи Покритие Представяне
Други:

начало
за потребителя:

Он-лайн радия Авто вестник
   
Официалната страница Информационна Агенция Фокус във Facebook