X
Ще участвате ли в програмата за саниране на жилищни блокове
 
Шумен - Интервю
 
Д-р Бейтула Сали, кмет на Самуил: В настоящата политическа обстановка малко или много сме в една среда на несигурност
19.11.2016 15:52 / Шумен / Интервю
Бейтула Сали, кмет на община Самуил, пред Радио „Фокус“- ШуменФокус: Д-р Сали, какъв е отзвукът по места на резултатите от изборите и оставката на правителството и как вие като кмет, като представител на местната власт оценявате новата политическа ситуация, как ще работите?
Д-р Бейтула Сали: Резултатите от изборите за президент и вицепрезидент в община Самуил не се различават от това, което се случи на територията на цялата страна, т.е. имаше един мажоритарен избор за президент на Република България, съответно кандидатът, който спечели е ген. Румен Радев. Що се отнася до това дали е имало необходимост от предсрочни избори, лично аз мисля, че не беше редно да се обвързват нещата с президентските избори.
Фокус: Имате предвид оставката на кабинета „Борисов”.
Д-р Бейтула Сали: Да, оставката на правителството. Всяка власт е сама за себе си. От тук насетне предвид факта, че ще има предсрочни парламентарни избори, очаквам, че популизмът ще надделее пред обективните решения, които трябва да вземе сегашният парламент. Всеки ще се бори- пенсии 300 лв и т.н. Някои политически сили се опитват да яхнат вълната на популизма и с това да съберат максимален брой гласове за следващите избори.
Фокус: Какви са притесненията ви в настоящата политическа ситуация в страната като кмет, как ще работите имате ли притеснения за реализацията на проектите?
Д-р Бейтула Сали: Конкретно по отношение на оперативните програми към настоящия момент нямам основания да се притеснявам, че нещата няма да се случат, тъй като там правилата са ясно разписани в съответните наредби. Не вярвам да се случат катаклизми в това отношение. Не очаквам да се случи и това, което се коментира, че едва ли не Европейският съюз ще спре всякакви средства по оперативните програми. Но така или иначе сме в една среда на несигурност. Нещата са неясни все още по отношение на окончателния бюджет за следващата година, който ще бъде приет надявам се, какво ще се случи с сформирането на ново правителство след парламентарните избори. Така че нормално е да сме притеснени, макар че притеснени няма да е точната дума, но пък и не мога да се сетя за друга.
Фокус: Как ще работи местната власт, какви затруднения биха могли да възникнат?
Д-р Бейтула Сали: Ако не бъде приет бюджетът за 2017 година, в предложения вариант, съгласно Закона за публичните финанси ще работим с бюджета за 2016 година, като разходваме 1/12 част за всеки месец. Там са разписани нещата. Но, да не забравяме, че една кризисна ситуация, колкото и да не е точна думата за криза все още, ще се отрази на потенциални инвеститори, на икономиката като цяло. Предвиждаше се в бюджета да бъде заложена минимална работна заплата в размер на 460 лв., това ще се случи ли, има доста обстоятелства, които по един или друг начин ще влияят на работата на местната власт.
Фокус: Какъв е вашият прочит като кмет на това, което се случва в България?
Д-р Бейтула Сали: Очаквам всички представени в парламента политици да вземат правилни, адекватни решения спрямо очакванията на българския народ като цяло. Да забравят популизма, а в името на България, да вземат най- адекватните решения съобразно очакванията на народа. Това бих отправил като послание към големите политици и към политическите партии, които все още са в парламента. В крайна сметка малко или много създаваме едно впечатление на несигурност като държава пред инвеститорите, пред ЕК, така че въпросителни има. У нас идвайки всяка власт отрича всичко преди нея и почва отново. Това пречи на бизнеса, няма как да предвиждаш дългосрочни инвестиции, след като у нас всичко се случва от избори до избори.Засега все още сме по старите правила, така да се изразя, при условие, че имаме действащ бюдже за тази година, част от проектите, по които сме кандидатствали са на етап приключване, ще ги реализираме, но пак казвам много зависи какво ще бъде съотношението в следваящия парламент, защото ако популизмът надделее, тогава не очаквам добри неща за България. Резутатите от изборите, наистина бяха откровен сигнал от българския народ към всички политици и който не го разчете, следващия път ще има в изборите само олимпийско участие, без възможност да се класира.
Ивелина ИВАНОВА 
Шумен - последни интервюта
 
 
 
 
 
 
ГЕРБ ще оглави правителство след изборите, ако народът нареди партията на първо място, заяви премиерът в оставка Бойко Борисов

Криминалният контингент се активизира заради политическата несигурност в страната, каза гл. комисар Георги Костов

Общо 92 мигранти са били спасени край бреговете на Испания

Кубрат Пулев победи Самюел Питър след три рунда и отказ на нигериеца
ГЕРБ ще оглави правителство след изборите, ако народът нареди партията на първо място, заяви премиерът в оставка Бойко Борисов

Бюджет 2017 е поредният ограничителен бюджет, според анализатори

Трябва да се постигне споразумение на техническо ниво преди срещата на Еврогрупата, смятат френският президент и гръцкия министър-председател

Бокс: Тервел Пулев спечели с нокаут първия си мач като професионалист
ТИР е самокатастрофирал на пътя между Несебър и Слънчев бряг

Криминалният контингент се активизира заради политическата несигурност в страната, каза гл. комисар Георги Костов

Най-малко осем цивилни са загинали при въздушен удар в Алепо

Футбол: Арсенал победи като гост Уест Хем с 5:1
Криминалният контингент се активизира заради политическата несигурност в страната, каза гл. комисар Георги Костов

Ситуацията в Парламента и извън него ясно показва, че се върви към служебно правителство, каза депутатът от АБВ Петър Кадиев

Земетресение с магнитуд 4,2 е било регистрирано на гръцкия остров Карпатос

Бокс: Тервел Пулев спечели с нокаут първия си мач като професионалист
Виж емисията от 21:00 | 22:00 | 23:00 | 00:00
Програма
06:00 – 10:00 "Добро утро, България"
Сутрешен информационен блок – новини, трафик, преглед на печата, календар, денят в аванс. Открита линия за слушатели на 0882 802 802.

10:00 – 18:00 “Добър ден” - дневен информационен блок
Преки включвания от репортерите на “Фокус”, актуална трафик информация, анкети, интервюта, мнения и коментари за деня във всеки град. Открита линия за слушатели на 0882 802 802

18:00 – 21:00 "Това е България"
Обзор на деня с коментари по горещите теми на делника. Открита линия за слушателите на 0882 802 802.

21:00 – 23:00 "Имало едно време на Запад"
Предаване за кънтри, блус, джаз и соул. Открита линия за слушатели на 0882 802 802

23:00 – 24:00 "Focus - News"
Всичко по-важно от световните и национални новини. Актуална трафик информация и приятна музика в края на деня.

 
Основни категории в сайта:

Централни Новини Регионални новини Трафик Интервюта
За нас:

Галерия Покритие Контакти
Ефир

Он-лайн радио Телефони Предавания
Реклама

Тарифи Покритие Представяне
Други:

начало
за потребителя:

Он-лайн радия Авто вестник
   
Официалната страница Информационна Агенция Фокус във Facebook