X
Ще участвате ли в програмата за саниране на жилищни блокове
 
Бургас - Интервю
 
Даниела Йотова - старши експерт в РЕКИЦ «Читалища»: 7300 лева се очаква да бъде държавната субсидия за едно читалище през 2017г.
20.11.2016 14:13 / Бургас / Интервю
За размера на държавната и общинска субсидия на всяко читалище в Бургаския регион, за подготовката на културните институции да посрещнат Никулден и за грижата по съхранението на автентичния фолклор в Бургаско, Радио „Фокус” – Бургас разговаря с Даниела Йотова - старши експерт в Регионалния експертно-консултантски информационен център (РЕКИЦ) «Читалища».


Фокус: г-жо Йотова, наближава краят на годината. Ще се проведат ли отчетни годишни събрания в читалищата и какви решения очаквате да бъдат взети?
Даниела Йотова: Събираме се в началото на всяка календарна година, но съответно във всяка област е различно. До края на 2016 година очакваме писмо от Министерство на културата, в което ще бъдем уведомени дали ще имаме увеличение на бройките за бургаска област. Когато вече имаме това писмо черно на бяло, ще се съберем. Предварително колегите от читалищата от Общината ще се съберем, за да обсъдим някои наши вътрешни проблеми и въпроса със субсидията, която от догодина ще е в размер на 7300 лева на читалище. През 2016г. беше 7080 лева. Увеличението съвсем не е голямо, тъй като ние се борим за една доста по- голяма сума. Скоро с колегите ще се съберем за да уточним различните детайли по критериите. На територията на област Бургас функционират 178 читалища. В община Бургас доскоро бяха 27 читалища, но вече има две нови читалища, така че бройката стигна 29 читалища.
Фокус: Разкажете повече за двете новорегистрирани читалища?
Даниела Йотова: Едно от читалищата е „Хамалогика 2014“и се е насочило да работи предимно с млади хора, с местната младежка общност, на базата на доброволчеството. Имат много идеи и инициативи и са привлекли много млади хора, освен това прожектират филми, осъществяват работа с деца, с тийнейджъри, но им е трудно, защото от 2017 година ще имат държавна субсидия. До сега имаха само 1000 лв. общинска субсидия. Другото новосформирано читалище „Тракия 2015“ съвсем от скоро тръгна по своя път и е насочено по- скоро към историческото минало, бежанците от Тракия, по стъпките на тракийци. В момента се помещава в Тракийското дружество на ул. „Конт Андрованти“. Читалище „Хамалогика“ се помещава в сградата на Профсъюзния дом, пространството е оборудвано изцяло с доброволчески труд. В съвременните условия е трудно създаването на нови читалища, но винаги Общината подпомага читалищната дейност и освен държавната субсидия има и общинска субсидия.
Фокус: Преди година започна Национална програма „Учене през целия живот“, в която активно участие имат читалищата в страната. Как бургаските читалища се включиха в тази национална програма?
Даниела Йотова: Бургас се включи в Националната програма с провеждането на инициативата „Дни на учене през целия живот“. Дните бяха 6, 7 и 8 октомври като читалищата активно се включиха и в един от дните имаше открита сцена, където деца и тийнеиджъри основно от читалищата представиха един блестящ концерт. Песни, танци, поп, рок песни бяха изпълнени не само от представители на бургаски читалища, тъй като тези Национални дни на учене през целия живот бяха под ръководството на Областна администрация и на Община Бургас в съпартньорство с Поморие и Приморско. Имаше два хубави колектива, разкошни деца-тийнеиджъри от читалището от Приморско, които представиха своето танцово изкуство. Имаше и възрастни дами от читалището в Поморие и по този начин показахме приемствеността между старото и младо поколение. Те представиха обичаят „Еркечко лазаруване“, който от тази година е вписано в списъка на ЮНЕСКО за Нематериално културно наследство. Това бяха единствените достолепни баби, останалите бяха деца и тийнейджъри. Не трябва да забравяме и училищата, които показаха своите умения по кулинария, дърворезба и керамика.
Фокус: В Бургас на скоро имаше много интересна изложба с представяне на традиционни български престилки, инициатива на Николина Манчева и Народно читалище "Христо Ботев-1928 г." сунгурларското село Подвис. В тази връзка има ли подобни изяви и сред други читалища от областта?
Даниела Йотова: Има, да. В тази връзка ще ви кажа една нетрадиционна изява, това е по- скоро запазване на местни и автентични традиции, които са типични само за дадено населено място. Колегите от читалището в село Маринка имат много интересен обичай- „Биене на масло“. Където са представили този автентичен фолклорен обичай, винаги са се връщали със златни медали. Това е един занаят, който отдавна е забравен, едва ли някой в днешно време ще седне да бие масло, но благодарение на читалището в село Маринка, той е жив.
Друг обичай е „Меденик“, който се изпълнява от колегите от читалището в село Люляково. Пролетните игри са представени от колегите от Малко Търново. В читалищата в Средецка община е запазен обичаят „Еньова буля“, в Бургас също имаме автентични обичаи, нетрадиционни и интересни. Искам да ви кажа, че автентичните за всеки регион обичаи са съхранени в местните читалища. Сещам се, на 30 октомври в ЕЦ „Флора“ имахме съвместна инициатива с колегите от Варна. Те са от Сдружение „Общо освобождаване и култура“ и представихме заедно песни, танци и традиционни занаяти за нашия регион. Имаше колеги от Лозарево от Варненска община и от едно новосформирано читалище „Доброван“, където представиха местни ястия, баници…
Фокус: Предстои ли да бъде представен традиционният обичай на село Маринка?
Даниела Йотова: Скоро показваха обичая „биене на масло“ и са отворени към това да представят продукцията си и някъде другаде, където получат покана. Това е много интересен обичай, имаме дървен съд, в който се сгорещява и олиото и маслото. Жените са облечени в техните традиционни народни носии. Жените са придружени от две малки момиченца, които се учат на „биене на масло“ и по този начин показваме връзката млади- стари, как бабите ще предадат занаята на своите внучета.
Фокус: Наближава Никулден. Каква ще бъде празничната програма на читалищата за 6 декември?
Даниела Йотова: Всичките читалища имат най- разнообразни дейности като започнем от тематичните витрини. В няколко читалища, например в село Рудник, ще имаме изложба на рибник и други типични рибни ястия. По- големите мероприятия са концертите на самия Никулден в парк „Изгрев“, където ще имаме празничен концерт с местното читалище, което има над 10 – 12 издания. Устроен е за местната общност в комплекс Изгрев. В най- големият бургаски комплекс „Меден рудник“ в читалището „Св. Св. Кирил и Методий“ , също на 6 декември ще има празничен, никулденски концерт. В комплекс „Меден рудник“ концертът е обявен за 10.00 часа, а в парк „Изгрев“ е обявен за 11.00 часа. Друга инициатива е на бургаско читалище, които на 6 декември в 12.00 часа, колегите от Младежки културен център ще наградят участниците в Конкурса за написване на есе на тема „Бургас- моят град“. В конкурса участват ученици от горен курс 8- 12 клас и резултатите и наградите ще бъдат обявени точно на Никулден.
В село Маринка, в село Равнец и другите съставни селища и квартали на Бургас празника също ще се отбележи. В Горно Езерово, заедно с кметството ще има празничен концерт. Ще се раздава вино и риба за жителите на квартала. В Крайморие ще има никулденско празненство пред читалището. Така че в кварталите и съставните селища също ще се проведат празнични концерти за Никулден.
Павлина КУЦАРОВА

 
Бургас - последни интервюта
 
 
 
 
 
 
ГЕРБ ще оглави правителство след изборите, ако народът нареди партията на първо място, заяви премиерът в оставка Бойко Борисов

Криминалният контингент се активизира заради политическата несигурност в страната, каза гл. комисар Георги Костов

Общо 92 мигранти са били спасени край бреговете на Испания

Кубрат Пулев победи Самюел Питър след три рунда и отказ на нигериеца
ГЕРБ ще оглави правителство след изборите, ако народът нареди партията на първо място, заяви премиерът в оставка Бойко Борисов

Бюджет 2017 е поредният ограничителен бюджет, според анализатори

Трябва да се постигне споразумение на техническо ниво преди срещата на Еврогрупата, смятат френският президент и гръцкия министър-председател

Бокс: Тервел Пулев спечели с нокаут първия си мач като професионалист
ТИР е самокатастрофирал на пътя между Несебър и Слънчев бряг

Криминалният контингент се активизира заради политическата несигурност в страната, каза гл. комисар Георги Костов

Най-малко осем цивилни са загинали при въздушен удар в Алепо

Футбол: Арсенал победи като гост Уест Хем с 5:1
Криминалният контингент се активизира заради политическата несигурност в страната, каза гл. комисар Георги Костов

Ситуацията в Парламента и извън него ясно показва, че се върви към служебно правителство, каза депутатът от АБВ Петър Кадиев

Земетресение с магнитуд 4,2 е било регистрирано на гръцкия остров Карпатос

Бокс: Тервел Пулев спечели с нокаут първия си мач като професионалист
Виж емисията от 21:00 | 22:00 | 23:00 | 00:00
Програма
06:00 – 10:00 "Focus - News"
Всичко по-важно от световните, националните и регионални новини. Актуална трафик информация и приятна музика в почивния ден.

10:00 – 13:00 "Метроном"
Седмично обзорно –публицистично предаване. Репортажи за важните от седмицата събития, коментари и интервюта.

13:00 – 15:00 "За честта и славата на България"
Предаване за миналото и днешния ден на българската армия.

15:00 – 16:00 "Шанз Елизе"
Предаване за френска култура, наука и изкуство, за френското в България и българското във Франция.

16:00 – 21:00 "Фокус Спорт"
Преки репортажи, интервюта, коментари в ефир на спортни срещи, футболни мачове от „А” и „Б” група, евротурнирите, световните и европейските квалификации, волейболните и баскетболните мачове от държавното първенство и евротурнирите, тенис мачове, турнири по лека атлетика, шах и други.

21:00 – 24:00 "Focus - News"
Всичко по-важно от световните и национални новини. Актуална трафик информация и приятна музика в края на деня.

 
Основни категории в сайта:

Централни Новини Регионални новини Трафик Интервюта
За нас:

Галерия Покритие Контакти
Ефир

Он-лайн радио Телефони Предавания
Реклама

Тарифи Покритие Представяне
Други:

начало
за потребителя:

Он-лайн радия Авто вестник
   
Официалната страница Информационна Агенция Фокус във Facebook