X
Ще участвате ли в програмата за саниране на жилищни блокове
 
Велико Търново - Интервю
 
Славка Проданова, ПГТ "Д-р Васил Берон": Учeници oт тpи yчилищa ce нapeдихa cpeд пpизьopитe в peгиoнaлнoтo cъcтeзaниe “Евpocкoлa” и cпeчeлихa пътyвaнe дo Евpoпeйcкия пapлaмeнт в Стpacбypг
23.11.2016 15:57 / Велико Търново / Интервю
Три великотърновски училища спечелиха пътуване до Европейския парламент. Едно от тях е ПГ по туризъм „Д-р Васил Берон“, която освен, че е на първо място в регионалното състезание в Габрово, но е и единствената професионална гимназия в региона. В интервю за Радио "Фокус"-Велико Търново подробности разказа Славка Проданова, преподавател в учебното заведение.


Фокус: Три великотърновски училища спечелиха пътуване до Европейския парламент. Едно от тях е ПГ по туризъм „Д-р Васил Берон“, която освен, че е на първо място в регионалното състезание в Габрово, но е и единствената професионална гимназия в региона. Бихте ли разказали повече за състезанието, чрез което спечелихте тази награда?
Славка Проданова: Регионалното състезание по проекта „Евроскола“ на Европейския парламент се проведе на 19 ноември в Габрово. Участваха училища от три области – Габрово, Велико Търново и Ловеч. От област Велико Търново участие взеха Американския колеж „Аркус“, Езикова гимназия „Проф. д-р Асен Златаров“ и ПГ по туризъм „Д-р Васил Берон“, който са великотърновски училища и свищовското СУ „Николай Катранов“. Горди сме, че ние сме единствената професионална гимназия и че взехме първото място.
Фокус: Как се подготвихте за състезанието?
Славка Проданова: Подготовката започна три седмици след обявяване на датата на състезанието и когато стана ясно кои училища имат право да участват. Трябваше да бъдат 12 училища. Ние записахме участниците и раздадохме им темите, по които да работят. Аз и Бистра Стефанова, която е учител по история в гимназията, бяхме ръководители на екипа. В него участваха ученици, които са се класирали в много училища по проекти до сега. Заложихме на деца, които имат знания и хъс да се борят. Подготовката означава много за нас, наградата още повече. Тя ще донесе радост на много ученици, тъй като общо 24 ще пътуват до Страсбург. На 26 януари ще пътуваме до Европарламента. Тепърва предстои организацията.
Фокус: Как протече самото състезание?
Славка Проданова: Учениците първо изтеглиха поредността, в която трябва да говорят, след което отборите бяха разделени на четири групи по три отбора. Всеки отбор си изтегли тема, като нашата беше „Единен цифров пазар“.Форматът изисква първо да се представи темата на български език в рамките на 5 минути, след това да се представи 2-минутно резюме на английски език, а накрая в рамките на 5 минути журито задава въпроси. Всичко мина както е по изискване и дойде моментът, в който журито трябваше да задава въпроси. Първите думи на депутатът Андрей Новаков бяха „Знаете ли, ако аз знаех английски на вашето ниво къде щях да бъда сега“ и разказа, че нивото му на английски език преди 10 години не е било толкова добро.
Фокус: Кой още участваше в журито и в задаването на въпроси към отборите?
Славка Проданова: Освен Андрей Новаков от ЕНП, участие в журито взеха и Тодор Стойчев като ръководител на Информационно бюро в ЕП, Бойко Благоев, който е шеф „Връзки с обществеността“, зам.-кмет „Социално‐икономическо развитие" на Габрово Нела Рачевиц и Ирена Бойновска, национален координатор на Ева Паунова.
Фокус: Кой организира регионалното състезание в Габрово?
Славка Проданова: То е по програма „Евроскола“ на Европейския парламент. Габрово е избран да бъде домакин на регионалното състезание, като в същия ден имаше такова и в Благоевград. Това не е българска инициатива и се провежда и в другите държави. Целта е учениците да се запознаят с това какво всъщност правят депутатите на Европарламента.
Фокус: И наградата е да отидат на място, за да видят на живо какво правят?
Славка Проданова: Точно така. Всички училища, които са класирани ще пътува на определена дата. Те ще участват в заседания на комисии, ще споделят свои мнения и т.н. Престоят ни там ще бъде от 3 до 5 дни, като всичко зависи от вида на транспорта, начина на организиране и т.н.
Фокус: Вълнуват ли се учениците?
Славка Проданова: Разбира се. Вълнението започна от това, че се падна да говорят първи. От една страна е много хубаво да говориш първи, защото не се притесняваш от това, което е минало. От друга страна е страшно да бъдеш първи, защото не знаеш след теб колко високо ще бъде вдигната летвата. Вълнението на всички е огромно дори за резервния отбор, който беше с нас. Когато получиш награда радостта е още по-голяма.
Фокус: В началото на разговора Вие споменахте, че темата на вашия екип е била „Единен цифров пазар“. Как учениците реагираха на изтеглената тема – допадна ли им?
Славка Проданова: По темите имаше основен говорител и допълващи говорители. Деница Георгиева от XII „в“ клас изтегли темата, тя говори по нея, тъй като си беше нейна тема. Имаше и теми, които не искаха да им се падат, но тази беше от желаните. Общо темите бяха 14.
Фокус: Предстоят ли ви други интересни инициативи скоро?
Славка Проданова: Днес очакваме резултати от участие за есе за правата на детето. Училище за предприемачество също имат совите изяви. Вчера бяха в Община Велико Търново и продаваха билки, които са събирани, сушени и опаковани от децата. Тепърва ще решат в какъв предприемачески план ще включат капитала, който са събрали. Предстои ни вътрешен кръг, на които децата трябва да се представят за регионалното състезание на професиите, на която ПГТ ще бъде домакин.
Рени ПЪРВАНОВА

 
Велико Търново - последни интервюта
 
 
 
 
 
 
ГЕРБ ще оглави правителство след изборите, ако народът нареди партията на първо място, заяви премиерът в оставка Бойко Борисов

Криминалният контингент се активизира заради политическата несигурност в страната, каза гл. комисар Георги Костов

Общо 92 мигранти са били спасени край бреговете на Испания

Кубрат Пулев победи Самюел Питър след три рунда и отказ на нигериеца
ГЕРБ ще оглави правителство след изборите, ако народът нареди партията на първо място, заяви премиерът в оставка Бойко Борисов

Бюджет 2017 е поредният ограничителен бюджет, според анализатори

Трябва да се постигне споразумение на техническо ниво преди срещата на Еврогрупата, смятат френският президент и гръцкия министър-председател

Бокс: Тервел Пулев спечели с нокаут първия си мач като професионалист
ТИР е самокатастрофирал на пътя между Несебър и Слънчев бряг

Криминалният контингент се активизира заради политическата несигурност в страната, каза гл. комисар Георги Костов

Най-малко осем цивилни са загинали при въздушен удар в Алепо

Футбол: Арсенал победи като гост Уест Хем с 5:1
Криминалният контингент се активизира заради политическата несигурност в страната, каза гл. комисар Георги Костов

Ситуацията в Парламента и извън него ясно показва, че се върви към служебно правителство, каза депутатът от АБВ Петър Кадиев

Земетресение с магнитуд 4,2 е било регистрирано на гръцкия остров Карпатос

Бокс: Тервел Пулев спечели с нокаут първия си мач като професионалист
Виж емисията от 21:00 | 22:00 | 23:00 | 00:00
Програма
06:00 – 10:00 "Добро утро, България"
Сутрешен информационен блок – новини, трафик, преглед на печата, календар, денят в аванс. Открита линия за слушатели на 0882 802 802.

10:00 – 18:00 “Добър ден” - дневен информационен блок
Преки включвания от репортерите на “Фокус”, актуална трафик информация, анкети, интервюта, мнения и коментари за деня във всеки град. Открита линия за слушатели на 0882 802 802

18:00 – 21:00 "Това е България"
Обзор на деня с коментари по горещите теми на делника. Открита линия за слушателите на 0882 802 802.

21:00 – 23:00 "Имало едно време на Запад"
Предаване за кънтри, блус, джаз и соул. Открита линия за слушатели на 0882 802 802

23:00 – 24:00 "Focus - News"
Всичко по-важно от световните и национални новини. Актуална трафик информация и приятна музика в края на деня.

 
Основни категории в сайта:

Централни Новини Регионални новини Трафик Интервюта
За нас:

Галерия Покритие Контакти
Ефир

Он-лайн радио Телефони Предавания
Реклама

Тарифи Покритие Представяне
Други:

начало
за потребителя:

Он-лайн радия Авто вестник
   
Официалната страница Информационна Агенция Фокус във Facebook