X
Ще участвате ли в програмата за саниране на жилищни блокове
 
Бургас - Интервю
 
Красимира Костова- директор на Исторически музей-Средец: В българската традиционна култура орехът е свято дърво
24.11.2016 17:55 / Бургас / Интервю
За един от символите в българската традиционна култура – орехите, за тяхната сила в народните вярвания, за преоткриването им в съвремието и за вековните орехови дървета в Странджа, Радио „Фокус” – Бургас разговаря с Красимира Костова- директор на Исторически музей-Средец

Фокус: Г-жо Костова, с какви вярвания се свързват ореховите дървета в българската народна култура?
Красимира Костова: В българската традиционна култура, а и в Балканската традиционна култура, орехът е едно свято дърво. Орехът е едно специално дърво поради ред показатели: самото дърво е много устойчиво и с много дълъг живот. Той е вековно дърво. Плодът на дървото, поради неговата специфична форма, наподобява формата на мозъка и затова от древни времена в митологията, в културата както на азиатските, така и на европейските народи към ореха има специално отношение. То се дължи и на качествата на плода и дървесината. В дърводелската индустрия мебели и различни предмети се изработват от орех, включително и църковни иконостаси заради самото излъчване на дървото и заради неговата трайност. Тя се дължи на това, че орехът съдържа голямо количество йод и не може да бъде подложено на вредители. Старо поверие гласи, че ако млад човек засади орех, съответно този орех може да му вземе живота когато ствола му стане дебел колкото врата на човека. Затова в Странджа имаме поверие, че когато млад човек засажда орех, опъва черен пояс около него, ако може и два, за да може този пояс да предпази човека, а ореха да се развие. Самия ствол бавно нараства през годините, затова се е приемало, че човек, когато навърши една по-сериозна възраст, тогава можело да засади орехово дърво.
Фокус: Преди всичко на съвременните хора орехът е познат предимно от трапезата, от ореховите ядки… какво е мястото на този плод по отношение на храната?
Красимира Костова: Орехът присъства в традиционната храна на постещите хора. Тъй като в момента сме в Коледните пости е хубаво да се спомене, че в българската обичайно-обредна система орехът присъства в традиционната храна на постещите хора. Той е богат на мазнини, на аминокиселни и по това време на годината – месец декември – се е правил „шарлан“. Това е орехово масло, с което са се приготвяли различни ястия. Най-често те са потапяли хляб в ореховото масло и това е била основната им храна по време на пости. Орехите са и традиционен дар за коледарчетата. Когато почукат коледари на вратата, задължително един от даровете е орехи, защото те са символ на плодородието. На Бъдни вечер по ядките на орехите се гадае каква ще е годината. Ако ядката е пълна, здрава, такава ще е и годината, ако обаче ядката е изсъхнала – периода ще бъде сушев. Орехът е символ свързан с плодородието и моментите от живота на човек.
Фокус: Спрямо културите, които се отглеждат в българските региони, в различните населени места има празници – на тиквата, на кайсията, на зелето…. Има ли празник на ореха?
Красимира Костова: В чест на празника на Средец, направихме кулинарна орехова трапеза. Празникът на Община Средец традиционно се отбелязва през месец септември, точно когато е беритбата на орехите, затова местни хора инициирахме идеята да подредим богата кулинарна трапеза, която да бъде отрупана с ястия предимно с орехи. Това подбуди фантазията на възрастните хора и те направиха прекрасен празник. В инициативата се включиха и много млади хора, които не само с традиционни, но и с иновационни ястия отбелязаха присъствието на ореха в бита и културата на странджанци. Според мен би било хубаво традицията за ореховия фолклорен фестивал да продължи и за напред, като това ще допринесе не само за доброто настроение по време на празника, но и за съхранението на традициите в региона.
Фокус: След като сте имали празник на ореха, значи в Средец има доста орехови дървета. А столетници имате ли ?
Красимира Костова: Странджа е планината, в която са съхранени вековни дървета. В община Средец, край село Варовник има един столетник. Дървото е защитено, има прекрасна корона, като възрастта на този орех е над 300 години. Подробни изследвания за възрастта на дървото не са правени, но то расте пред погледа на няколко поколения странджанци. В Странджа има съхранени вековни орехови дървета, особено в землищата на селата Голямо Буково, Кирово, Горно и Долно Ябълково, там където е била и мегалитната култура.
Павлина КУЦАРОВА

 
Бургас - последни интервюта
 
 
 
 
 
 
ГЕРБ ще оглави правителство след изборите, ако народът нареди партията на първо място, заяви премиерът в оставка Бойко Борисов

Криминалният контингент се активизира заради политическата несигурност в страната, каза гл. комисар Георги Костов

Общо 92 мигранти са били спасени край бреговете на Испания

Кубрат Пулев победи Самюел Питър след три рунда и отказ на нигериеца
ГЕРБ ще оглави правителство след изборите, ако народът нареди партията на първо място, заяви премиерът в оставка Бойко Борисов

Бюджет 2017 е поредният ограничителен бюджет, според анализатори

Трябва да се постигне споразумение на техническо ниво преди срещата на Еврогрупата, смятат френският президент и гръцкия министър-председател

Бокс: Тервел Пулев спечели с нокаут първия си мач като професионалист
ТИР е самокатастрофирал на пътя между Несебър и Слънчев бряг

Криминалният контингент се активизира заради политическата несигурност в страната, каза гл. комисар Георги Костов

Най-малко осем цивилни са загинали при въздушен удар в Алепо

Футбол: Арсенал победи като гост Уест Хем с 5:1
Криминалният контингент се активизира заради политическата несигурност в страната, каза гл. комисар Георги Костов

Ситуацията в Парламента и извън него ясно показва, че се върви към служебно правителство, каза депутатът от АБВ Петър Кадиев

Земетресение с магнитуд 4,2 е било регистрирано на гръцкия остров Карпатос

Бокс: Тервел Пулев спечели с нокаут първия си мач като професионалист
Виж емисията от 21:00 | 22:00 | 23:00 | 00:00
Програма
06:00 – 10:00 "Focus - News"
Всичко по-важно от световните, националните и регионални новини. Актуална трафик информация и приятна музика в почивния ден.

10:00 – 13:00 "Метроном"
Седмично обзорно –публицистично предаване. Репортажи за важните от седмицата събития, коментари и интервюта.

13:00 – 15:00 "За честта и славата на България"
Предаване за миналото и днешния ден на българската армия.

15:00 – 16:00 "Шанз Елизе"
Предаване за френска култура, наука и изкуство, за френското в България и българското във Франция.

16:00 – 21:00 "Фокус Спорт"
Преки репортажи, интервюта, коментари в ефир на спортни срещи, футболни мачове от „А” и „Б” група, евротурнирите, световните и европейските квалификации, волейболните и баскетболните мачове от държавното първенство и евротурнирите, тенис мачове, турнири по лека атлетика, шах и други.

21:00 – 24:00 "Focus - News"
Всичко по-важно от световните и национални новини. Актуална трафик информация и приятна музика в края на деня.

 
Основни категории в сайта:

Централни Новини Регионални новини Трафик Интервюта
За нас:

Галерия Покритие Контакти
Ефир

Он-лайн радио Телефони Предавания
Реклама

Тарифи Покритие Представяне
Други:

начало
за потребителя:

Он-лайн радия Авто вестник
   
Официалната страница Информационна Агенция Фокус във Facebook