X
Ще участвате ли в програмата за саниране на жилищни блокове
 
Велико Търново - Интервю
 
Таня Ликова, Община Свищов: На 31 декември точно в полунощ на пл. „Алеко“ в центъра на Свищов ще започне общоградско празнично веселие под надслов „Честита и спорна 2017 година“
26.11.2016 12:10 / Велико Търново / Интервю
В навечерието на най-празничния месец в годината – декември Таня Ликова, експерт в отдел "Култура" в Община Свищов, в интервю за Радио "Фокус"-Велико Търново, ни разказа повече за културната програма, която общината е подготвила във връзка с празниците.

Фокус: Г-жо Ликова, Община Свищов ежегодно подготвя богата програма за Коледните празници. Кои са по-интересните събития, които ще организирате през тази година и кога ще бъде поставено началото?
Таня Ликова: Всъщност през тази година нашата програма започва още в началото на месец декември или по-точно още на 2-ри / петък/. За тогава сме организирали четене на детски приказки за Дядо Коледа. Инициативата е условно озаглавена „Коледни вълшебства“ и в нея ще се включат ученици от първите класове в града. Много са детските мероприятия, които най-вече колегите от читалищната и градската библиотеки организират с деца от началните класове на нашите училища. Например, на 15 декември – четвъртък, от 10.30 часа на камерната сцена на читалището ще има Коледен рецитал с благослов, под надслов „Да бъдем по – добри“. В него ще бъдат представени коледни песни, легенди и стихотворения. Това ще е празник с ученици от вторите класове на СУ „Николай Катранов“. Също на 19 декември в понеделник, от 10.30 часа в Детския отдел на Градска библиотека ще се проведе празнична програма под наслов „Коледен звън“ с ученици от четвъртите класове на СУ „Николай Катранов“.на 20 декември – вторник, отново от 10.30 часа в Отдел „Изкуство“ на Градската библиотека ще се проведе урок, наименуван „Музиката в традицията на Коледа“ с ученици от седми клас на Основно училище „Филип Сакеларевич“. Освен това със собствени средства Общината откупи детската постановка на Куклен театър – Габрово – „Коледно приключение“. Тя ще има две представяния – на 14 декември от 09.30 и 11.00 часа. Те се организират най-вече за децата, които посещават детските граници в нашия град. Организирали сме и много изложби. На втори декември от 17,00 часа в Художествената Галерия „Николай Павлович“ ще бъде открита Коледна изложба-базар с творби на свищовски художници. Така, че всеки , който има желание да си купи нещо от сферата на изобразителното изкуство, може да посети тази изложба – базар. Също от 9 до 30 декември в Отдел „Изкуства“ на Градската библиотека ще има подредена изложба – базар с книги за деца,които са занимателни и образователни, и са подходящи за малчугани от 4 до 12-годишна възраст. От 12 декември до 6 януари в галерия „Антиквариат“ ще бъде организирана изложба, подготвена от Работилница за таланти „Аз мога“, която е към читалището. Тя ще протече под надслов „Да бъде добрина“. Тя е и повод 5-годишнината от създаването на Работилницата.
Фокус: Ще има ли някакъв вход за всички мероприятия и изложби, които изброихте?
Таня Ликова: Не, всички прояви са безплатни, като изключение прави само едно събитие. То ще се проведе отново на 2-ри декември, от 18.30 часа в салона на читалището . Там Драматичният театър „Иван Димов“ от Хасково ще гостува с постановката „Безумна нощ“. Билети за постановката ще се продават на касата на културната институция.
Фокус: Какво друго включва програмата?
Таня Ликова: Освен всичко, което изброих, сме се постарали в нашата програма да присъстват и много концерти. На 15 декември от 18.00 часа в Католическата църква „Св. Св. Кирил и Методий“ ще се проведе Коледен концерт на Първи български хор „Янко Мустаков“ с диригент Елизабет Людмилова и репетитор Бисера Друмева. На 16 декември, петък, от 18,30 часа в салона на читалището ще се проведе „Рождество с Свищов“ – концерт – спектакъл на арт център „Творецът“ с художествен ръководител Явор Узунов. Следващият спектакъл ще е на 21 декември, от 18.00 часа, отново в салона на читалището. В него ще участват съставите на Първо българско народно читалище „Еленка и Кирил Д. Аврамови“. И по традиция на 25 декември – неделя, когато е Коледа, от 11.00 часа в храм „Св. Пророк Илия“ ще се проведе Коледен концерт на Първи български хор „Янко Мустаков“.
Фокус: Има ли още интересни събития?
Таня Ликова: Да, искам да подчертая още нещо – ние живеем в едно силно политизирано, противоречиво и природно време и единствено духовността е тази, която може да ни съхрани и опази. Затова човек понякога се нуждае от една хубава книга, с която да отдъхне от делника и да си припомни, че на този свят не се живее единствено заради хляба. В това ни убеждава и новата книга на писателя Иван Антонов, с когото организираме среща на 13 декември от 16.30 часа в Художествена галерия „Николай Павлович“. Това ще е художествена среща с поета, на която ще бъде представена книгата „Чаша залез“.
Фокус: Кога приключва програмата?
Таня Ликова: Празниците, разбира се, ще завършат на 31 декември, когато от 24.00 часа от пл. „Алеко“ в центъра на Свищов ще започне общоградско празнично веселие под надслов „Честита и спорна 2017 година“. Ние, от общината, като организатори сме подготвили много изненади и забавление.
Фокус: Вие ежегодно организирате и благотворителен базар. Ще има ли такъв и през настоящата година?
Таня Ликова: За сега няма конкретно подадени дати за това, но предполагам, че отново ще имаме. Но това, че събитието не е в програмата, не значи , че няма да се случи. Разбирам, че има много фирми от региона, които са изявили желание да поставят сергии, на които ще се предлагат вино и различни празнични деликатеси.
Фокус: Ще има ли конкурси за най-красиво украсени детско заведение и училище, както миналата година?
Таня Ликова: Да. През тази година също ще има и резултатите ще са отчетени на общоградското тържество на 31 декември. Затова споменах и, че ще има много изненади.
Рени ПЪРВАНОВА

 
Велико Търново - последни интервюта
 
 
 
 
 
 
ГЕРБ ще оглави правителство след изборите, ако народът нареди партията на първо място, заяви премиерът в оставка Бойко Борисов

Криминалният контингент се активизира заради политическата несигурност в страната, каза гл. комисар Георги Костов

Общо 92 мигранти са били спасени край бреговете на Испания

Кубрат Пулев победи Самюел Питър след три рунда и отказ на нигериеца
ГЕРБ ще оглави правителство след изборите, ако народът нареди партията на първо място, заяви премиерът в оставка Бойко Борисов

Бюджет 2017 е поредният ограничителен бюджет, според анализатори

Трябва да се постигне споразумение на техническо ниво преди срещата на Еврогрупата, смятат френският президент и гръцкия министър-председател

Бокс: Тервел Пулев спечели с нокаут първия си мач като професионалист
ТИР е самокатастрофирал на пътя между Несебър и Слънчев бряг

Криминалният контингент се активизира заради политическата несигурност в страната, каза гл. комисар Георги Костов

Най-малко осем цивилни са загинали при въздушен удар в Алепо

Футбол: Арсенал победи като гост Уест Хем с 5:1
Криминалният контингент се активизира заради политическата несигурност в страната, каза гл. комисар Георги Костов

Ситуацията в Парламента и извън него ясно показва, че се върви към служебно правителство, каза депутатът от АБВ Петър Кадиев

Земетресение с магнитуд 4,2 е било регистрирано на гръцкия остров Карпатос

Бокс: Тервел Пулев спечели с нокаут първия си мач като професионалист
Виж емисията от 21:00 | 22:00 | 23:00 | 00:00
Програма
06:00 – 10:00 "Добро утро, България"
Сутрешен информационен блок – новини, трафик, преглед на печата, календар, денят в аванс. Открита линия за слушатели на 0882 802 802.

10:00 – 18:00 “Добър ден” - дневен информационен блок
Преки включвания от репортерите на “Фокус”, актуална трафик информация, анкети, интервюта, мнения и коментари за деня във всеки град. Открита линия за слушатели на 0882 802 802

18:00 – 21:00 "Това е България"
Обзор на деня с коментари по горещите теми на делника. Открита линия за слушателите на 0882 802 802.

21:00 – 23:00 "Имало едно време на Запад"
Предаване за кънтри, блус, джаз и соул. Открита линия за слушатели на 0882 802 802

23:00 – 24:00 "Focus - News"
Всичко по-важно от световните и национални новини. Актуална трафик информация и приятна музика в края на деня.

 
Основни категории в сайта:

Централни Новини Регионални новини Трафик Интервюта
За нас:

Галерия Покритие Контакти
Ефир

Он-лайн радио Телефони Предавания
Реклама

Тарифи Покритие Представяне
Други:

начало
за потребителя:

Он-лайн радия Авто вестник
   
Официалната страница Информационна Агенция Фокус във Facebook