X
Ще участвате ли в програмата за саниране на жилищни блокове
 
Пазарджик - Интервю
 
Десислава Костадинова, ГЕРБ: През 2017 година общините ще са изправени пред предизвикателството да предприемат действия за финансовото си оздравяване
26.11.2016 13:25 / Пазарджик / Интервю
След приемането на проекта на бюджет за 2017 година на първо четене Радио „Фокус” – Пазарджик разговаря с народния представител от ПП ГЕРБ Десислава Костадинова за параметрите на бюджета, за предвиденото за общините и за отражението на предстоящото съставяне на правителство върху местното самоуправление.

Фокус: Госпожо Костадинова, кажете повече за параметрите на приетия на първо четене бюджет 2017.
Десислава Костадинова: Проектобюджетът за следващата година предвижда приходите, помощите и даренията да са в размер на почти 22 милиарда лева, а разходите – да са в размер на малко над 11 милиарда лв. Предвижда се през 2017 г. растежът на брутния вътрешен продукт да се забави до 2,5 на сто. Нивото на безработица се очаква да забави темпа си на намаление и да достигне средна стойност от 7,3 на сто. В проектобюджета е записано, че за следващата година се предвижда инфлация в размер 1,5 на сто. На 1 януари, бюджетът предвижда увеличаване на размера на минималната работна заплата на 460 лв.
Фокус: Какво е планирано по отношение на общините и ще имат ли проблеми с така приетия бюджет, според вас?
Десислава Костадинова: Планирано е увеличение в размера на бюджетните взаимоотношения между общините и централния бюджет с 219,2 млн. лв. В тази сума 200 милиона лева са обща субсидия за делегираните държавни дейности, 5 милиона са изравнителна субсидия. Малко над 2 милиона лева са предвидени за трансферите за зимно поддържане, а 12 милиона лева е целевата субсидия за капиталови разходи. Като цяло през 2017-та година общините ще са изправени пред основното предизвикателство – да предприемат действия за финансовото си оздравяване. Знаете, че има 36 общини, които са в особено сложно състояние по отношение на задълженията си. Е все още не успяват да представят добри оздравителни планове. Сред тези общини има и такива от нашата област.
Фокус: Удовлетворява ли така приетият бюджет потребностите на общините в област Пазарджик и какво споделят те с народните представители?
Десислава Костадинова: И без да съм говорила с всички кметове, мога да ви кажа, че всеки кмет би искал повече.И това е нормално, но ние имаме една определена рамка и те трябва да я приемат. Още повече, че държавният бюджет не е единственият финансов инструмент за изпълнение на техните програми. На практика през 2017-та година ще стане факт реалното изпълнение и на започнатите през тази година европейски проекти. Там има сериозен ресурс за подобряване на обществените зони в населените места, за пътната инфраструктура.
Фокус: Какъв вариант е по-добър за България - експертно правителство или служебно с предсрочни парламентарни избори?
Десислава Костадинова: България и в момента има правителство, макар и в оставка. Като цяло, разбира се, че един експертен кабинет би бил по-добрият вариант. Защото при експертен кабинет държавата и еврофондовете продължават да работят, докато при един служебен кабинет, какъвто сме имали няколко пъти, има известен период на забавяне. Надявам се наистина да бъде приет най-добрият вариант, но трябва да изчакаме следващата седмица и да видим какво решение ще вземат в крайна сметка парламентарно представените партии.
Теодора ДИМИТРОВА

 
Пазарджик - последни интервюта
 
 
 
 
 
 
ГЕРБ ще оглави правителство след изборите, ако народът нареди партията на първо място, заяви премиерът в оставка Бойко Борисов

Криминалният контингент се активизира заради политическата несигурност в страната, каза гл. комисар Георги Костов

Общо 92 мигранти са били спасени край бреговете на Испания

Кубрат Пулев победи Самюел Питър след три рунда и отказ на нигериеца
ГЕРБ ще оглави правителство след изборите, ако народът нареди партията на първо място, заяви премиерът в оставка Бойко Борисов

Бюджет 2017 е поредният ограничителен бюджет, според анализатори

Трябва да се постигне споразумение на техническо ниво преди срещата на Еврогрупата, смятат френският президент и гръцкия министър-председател

Бокс: Тервел Пулев спечели с нокаут първия си мач като професионалист
ТИР е самокатастрофирал на пътя между Несебър и Слънчев бряг

Криминалният контингент се активизира заради политическата несигурност в страната, каза гл. комисар Георги Костов

Най-малко осем цивилни са загинали при въздушен удар в Алепо

Футбол: Арсенал победи като гост Уест Хем с 5:1
Криминалният контингент се активизира заради политическата несигурност в страната, каза гл. комисар Георги Костов

Ситуацията в Парламента и извън него ясно показва, че се върви към служебно правителство, каза депутатът от АБВ Петър Кадиев

Земетресение с магнитуд 4,2 е било регистрирано на гръцкия остров Карпатос

Бокс: Тервел Пулев спечели с нокаут първия си мач като професионалист
Виж емисията от 21:00 | 22:00 | 23:00 | 00:00
Програма
06:00 – 10:00 "Focus - News"
Всичко по-важно от световните, националните и регионални новини. Актуална трафик информация и приятна музика в почивния ден.

10:00 – 13:00 "Метроном"
Седмично обзорно –публицистично предаване. Репортажи за важните от седмицата събития, коментари и интервюта.

13:00 – 15:00 "За честта и славата на България"
Предаване за миналото и днешния ден на българската армия.

15:00 – 16:00 "Шанз Елизе"
Предаване за френска култура, наука и изкуство, за френското в България и българското във Франция.

16:00 – 21:00 "Фокус Спорт"
Преки репортажи, интервюта, коментари в ефир на спортни срещи, футболни мачове от „А” и „Б” група, евротурнирите, световните и европейските квалификации, волейболните и баскетболните мачове от държавното първенство и евротурнирите, тенис мачове, турнири по лека атлетика, шах и други.

21:00 – 24:00 "Focus - News"
Всичко по-важно от световните и национални новини. Актуална трафик информация и приятна музика в края на деня.

 
Основни категории в сайта:

Централни Новини Регионални новини Трафик Интервюта
За нас:

Галерия Покритие Контакти
Ефир

Он-лайн радио Телефони Предавания
Реклама

Тарифи Покритие Представяне
Други:

начало
за потребителя:

Он-лайн радия Авто вестник
   
Официалната страница Информационна Агенция Фокус във Facebook