X
Ще участвате ли в програмата за саниране на жилищни блокове
 
Велико Търново - Интервю
 
Бисера Дживодерова, читателски клуб „Приятели на книгата“: Нaшaтa миcия e пoпyляpизиpaнe и cпoдeлянe чeтeнeтo, тъй кaтo тo e в ocнoвaтa нa цeлия ни живoт
26.11.2016 14:12 / Велико Търново / Интервю
Великотърновският читателски клуб "Приятели на книгата" при читалище "Надежда 1869" преди броени дни навърши своята първа годишнина. Как бе отбелязан празника, колко членове има и какви инициативи им предстоят? На тези и още въпроси, в интервю за Радио "Фокус"-Велико Търново, ще ни отговори ръководителят на клуба Бисера Дживодерова.

Фокус: Г-жо Дживодерова, преди няколко дни великотърновският клуб "Приятели на книгата" навърши своята първа годишнина. Как отбелязахте празника, имаше ли специална програма?
Бисера Дживодерова: Специална програма нямаше. Вършим си работата както обикновено. На 21 ноември имаше мероприятия. Ходихме при децата от ОУ "Христо Ботев" за поредната среща с тях. На 30 ноември предстои среща с групата на възрастните, с които ще говорим за книгите на Калин Терзийски. Имаме програма, по която си правим срещите с четирите групи, които сме формирали в нашия читателски клуб. Едната група е сформирана от 3-та и 4-та група на детска градина "Пролет", във втората са децата от 1 до 4 клас от ОУ "Христо Ботев", в третата са ученици от Хуманитарна гимназия "Св. Св. Кирил и Методий" и от Старопрестолна гимназия по икономика, а в четвъртата са около 15 възрастни жени и мъже, като повечето от са пенсионери, хора с традиции в четенето. Най-трудно се работи с третата група, а с четвъртата се събираме и разговаряме за творчеството или за някоя книга от български автор.
А защо по-трудно се работи с децата от гимназиите? Тяхната възраст ли създава пречки?
Да, те не приемат сериозно четенето. Те са деца на компютрите и смятат, че четенето е излишно в днешния забързан ден. Може би в следващите срещи ще им стане интересно, но до сега не проявяваха никакво желание.
Фокус: Вие казахте, че те са поколението на компютрите. В тази връзка смятате ли, че електронната книга ще замени тази в хартиен формат?
Бисера Дживодерова: Няма значение дали четеш електронно или в хартиен формат - важното е да четеш, а те не четат книги. Това е лошото. И аз чета и на компютър, и на книга, но чета, а повечето от тях играят непрекъснато игри. Това се отразява и на говоренето им - изказът им е беден, когато пишат нещо трудно намират подходящите думи.
Фокус: В началото на разговора ни Вие споменахте, че клуба е разделен на четири групи. Колко човека членуват общо?
Бисера Дживодерова: Над 130 човека има в клуба, като непрекъснато приемаме нови и броят им варира. Има моменти когато някой отсъства от сбирките на клуба, а друг път идва някой нов. Най-важното нещо е да се популяризира четенето и да се споделя прочетеното, така че, който има възможност, тогава участва. Аз се радвам, че тази година решихме да продължим четенията и с четирите групи, защото малките деца от детската градина и от училището обичат да им се чете. В училището и те четат - ние им прочитаме нещо, те също прочитат нещо. Последният път когато ходихме при тях темата беше "Творчеството на Чичо Стоян". Те с удоволствие четяха от стихчетата на Чичо Стоян. На 19 декември е следващата ни среща с децата от ОУ "Христо Ботев", които са предимно от турски и ромски произход. Тогава е говорим за Коледа и Нова година. Те ще потърсят стихчета за двата празника и ще ги прочетат. Ние, от своя страна, също ще им подготвим нещо интересно, което ще им прочетем.
Фокус: Казахте, че на 30 ноември ще четете произведения от творчеството на Калин Терзийски. Имате ли практика да каните автори на срещите, които си организирате?
Бисера Дживодерова: Не, нямаме средства за това. Ще бъде много хубаво ако авторът присъства, защото ние обсъждаме кой какво е разбрал от неговите произведения, какво му е харесало или не му е харесало и има моменти, когато сме доста критични към някой неща. За съжаление читалището не разполага със средства да кани автори и да се срещаме с тях.
Фокус: С какъв асортимент разполага библиотеката на читалище "Надежда"? Знаем, че е богата на книги.
Бисера Дживодерова: Разполагаме с 45 хиляди тома като през последните години получихме много дарения и имаме много нови книги. Обикновено пишем писма на различни издателства и те ни даряват книги. Имаме и големи дарения от личности. Едно от тях е за над 2 000 лв. от Борислав Стефанов, един кореняк търновец, който в момента живее в София. Той е млад човек, който като малък е идвал и е чел в нашата библиотека и е с много хубави спомени от това време. С дарените от него пари ще купим най-новите книги за възрастните и децата. Имаме дарения от директора на Регионалния исторически музей във Велико Търново Иван Църов. Той няколко пъти дарява нови книги, наскоро дари 14 нови научни исторически книги. Преди това е правил дарения за по 200-300 броя книги. Тази година имаме много книги и от архитект Елена Абаджиева, която дари много художествена литература от последните десетина години. Дарения получаваме и от много други читатели - по една, две, десетина книги. Хората обичат книгите и разбират, че трябва да помогнат на читалищните библиотеки да имат нови книги и като прочетат нещо, идват и го даряват, за да може да го прочете и друг.
Фокус: Дано все повече дарения да имате, за да запълвате все повече библиотечния фонд. Можем ли да обобщим от редовните читатели в клуба кои са повече - младите или възрастните хора?
Бисера Дживодерова: Ние имаме около 300 читатели, като стотина от тях са деца. Имаме и пенсионери, и млади хора, които работят и идват да си взимат книги от нас.
Фокус: Кое е най-малкото дете, което посещава клуба?
Бисера Дживодерова: Случвало се е майки да водят тук бебетата си, за да видят за пръв път библиотека. Правили са им снимки тук заедно с нас. Едни родители от Велико Търново, които живеят в Германия, си идват лятото тук и доведоха 9-месечното си бебе и обещаха пак да го доведат другото лято. Така че имаме много интересни срещи с малките, тъй като на тях им е любопитно и отначало родителите им взимат книжките, след което те сами започват да си ги избират. Още на 5-6 годинки започват да имат предпочитания и сами се подписват в книгата.
Фокус: В заключение ни кажете какво Ви предстои в следващите месеци?
Бисера Дживодерова: На 13 декември в читалище "Надежда" от 18.00 часа ще има голям коледен концерт с участие на състави от читалището и състави-приятели на читалището. Така че, който има възможност - нека да заповяда, входът е свободен. Ще има още много работа в читателския клуб и много мероприятия. През януари ще има премиера на Студентския театър "Маска и тога" към читалището. След това около 24 май ще имат втора премиера. Подготвяме и фестивал, но все още нещата са в организационен етап и не мога да кажа повече подробности.
Рени ПЪРВАНОВА

 
Велико Търново - последни интервюта
 
 
 
 
 
 
ГЕРБ ще оглави правителство след изборите, ако народът нареди партията на първо място, заяви премиерът в оставка Бойко Борисов

Криминалният контингент се активизира заради политическата несигурност в страната, каза гл. комисар Георги Костов

Общо 92 мигранти са били спасени край бреговете на Испания

Кубрат Пулев победи Самюел Питър след три рунда и отказ на нигериеца
ГЕРБ ще оглави правителство след изборите, ако народът нареди партията на първо място, заяви премиерът в оставка Бойко Борисов

Бюджет 2017 е поредният ограничителен бюджет, според анализатори

Трябва да се постигне споразумение на техническо ниво преди срещата на Еврогрупата, смятат френският президент и гръцкия министър-председател

Бокс: Тервел Пулев спечели с нокаут първия си мач като професионалист
ТИР е самокатастрофирал на пътя между Несебър и Слънчев бряг

Криминалният контингент се активизира заради политическата несигурност в страната, каза гл. комисар Георги Костов

Най-малко осем цивилни са загинали при въздушен удар в Алепо

Футбол: Арсенал победи като гост Уест Хем с 5:1
Криминалният контингент се активизира заради политическата несигурност в страната, каза гл. комисар Георги Костов

Ситуацията в Парламента и извън него ясно показва, че се върви към служебно правителство, каза депутатът от АБВ Петър Кадиев

Земетресение с магнитуд 4,2 е било регистрирано на гръцкия остров Карпатос

Бокс: Тервел Пулев спечели с нокаут първия си мач като професионалист
Виж емисията от 21:00 | 22:00 | 23:00 | 00:00
Програма
06:00 – 10:00 "Добро утро, България"
Сутрешен информационен блок – новини, трафик, преглед на печата, календар, денят в аванс. Открита линия за слушатели на 0882 802 802.

10:00 – 18:00 “Добър ден” - дневен информационен блок
Преки включвания от репортерите на “Фокус”, актуална трафик информация, анкети, интервюта, мнения и коментари за деня във всеки град. Открита линия за слушатели на 0882 802 802

18:00 – 21:00 "Това е България"
Обзор на деня с коментари по горещите теми на делника. Открита линия за слушателите на 0882 802 802.

21:00 – 23:00 "Имало едно време на Запад"
Предаване за кънтри, блус, джаз и соул. Открита линия за слушатели на 0882 802 802

23:00 – 24:00 "Focus - News"
Всичко по-важно от световните и национални новини. Актуална трафик информация и приятна музика в края на деня.

 
Основни категории в сайта:

Централни Новини Регионални новини Трафик Интервюта
За нас:

Галерия Покритие Контакти
Ефир

Он-лайн радио Телефони Предавания
Реклама

Тарифи Покритие Представяне
Други:

начало
за потребителя:

Он-лайн радия Авто вестник
   
Официалната страница Информационна Агенция Фокус във Facebook