X
Ще участвате ли в програмата за саниране на жилищни блокове
 
Велико Търново - Интервю
 
Евгени Стоев, ГЕРБ: С всяка дестабилизация на държавата процъфтява дейността на контрабандистите
26.11.2016 15:37 / Велико Търново / Интервю
В последните две седмици държавният глава Росен Плевнелиев проведе консултации с всички парламентарно представени партии за съставянето на временно правителство. Всички те, с изключение на Патриотичния фронт, заявиха, че няма да се включат в подобна процедура. В рамките на приключващата конституционна процедура следва връчването на мандати за съставяне на кабинет. Ако партиите не успеят да се договорят следва формиране на служебен кабинет и провеждането на предстоящи парламентарни избори. Какви са нагласите на местните управници и кой е най-добрият вариант за тях, в интервю за Радио "Фокус"-Велико Търново, ни отговори депутатът от ГЕРБ за Великотърновски многомандатен район Евгени Стоев.

Фокус: Какво е настроението в местните власти – в общините на регионално ниво и управниците за политическата обстановка в страната?
Евгени Стоев: Новата политическа обстановка, която се задава, е ясно, че не е благоприятна. Конкретно настроението на местната власт не съм го изследвал, но съм наясно какво става в София, защото все пак имаме индикация и говорим с достатъчно на брой хора. Всяка дестабилизация на държавата, както е сега – на 22 януари 2017 година встъпва нов президент, след това ще бъде разпуснат парламента, ще се създаде служебно или експертно правителство и т.н. Въпросът е, че това правителство ще има два или три месеца работа и единствената му работа е да следи да се проведат честни избори, с друго не се занимава. Спират европрограмите, както видяхте спря и санирането. Сега като се завърти отново колелото и се дестабилизира държавата няма да е благоприятно за хората. Аз си спомням 2014 година когато държавата изживя един шок с обявяването на несъстоятелност на четвъртата по големина търговска банка КТБ, заедно с банка „Виктория“. Това в следващите години имаше негативно влияние върху публичните финанси, има съмнение за състоянието на публичния сектор, започна политическа криза, дестабилизира се бюджета за 2014 година, започна актуализация на бюджетната рамка и то в края на годината и това ограничи възможността за компенсиране на изоставането на държавата, за изпълнение на приходите, за оптимизиране на разходите и предопредели влошаване на дефицита, спрямо заложените цели през цялата година. Сега, когато правим бюджета за 2017 година, никой не очаква, че ще има някакви форсмажорни обстоятелства. Ние го правим и макрорамката, която се слага е за период на стабилност и за период, в който може да се прогнозира каква ще бъде годината. Дали ще има излишък, дали ще бъде с малко дефицит – всичко се залага в бюджета. Когато има управление на служебно или експертно правителство, тогава се нарушава този баланс. Хубавото е, че ще има приет бюджет. Финансовият министър Владислав Горанов искаше да се махне този бюджет, защото приемането на бюджета за едно правителство е като вот на доверие към него. Поне така го разглеждаме ние. Но какво от това, че ще приемем един добър бюджет като след това следващите управляващи може да не го изпълнят, да се оправдаят с влошената политическа и икономическа ситуация, с бежанската криза и т. н и в крайна сметка това да не подобри приходната част на бюджета.
Фокус: Смятате ли, че всички кризисни ситуации от 2014 година ще се повторят? Вие споменахте и приемането на бюджета, но говорите негативно за това, че вероятно ще има оправдание за следващите управляващи – дали ще има промени в законопроекта, който вие приехте на първо четене?
Евгени Стоев: Да, аз съм почти сигурен, че ако не сме ние в управлението парите, заложени в бюджета, няма да стигнат. Няма да продължи борбата с контрабандата на нелегални цигари, фалшиви пари, дрога и т.н., тъй като това увеличава приходите. С всяка дестабилизация на държавата процъфтява дейността на контрабандистите. Аз съм песимист и затова се връщам в 2014 година. Вашите читатели и слушатели трябва да си спомнят какво беше тогава и затова правя аналогия и сравнявам 2014 година с 2017 година или поне с първата й половина.
Фокус: В такъв случай каква е Вашата прогноза – ще има промяна в този проект или просто той няма да може да бъде изпълнен?
Евгени Стоев: Ние ще направим всичко възможно да се приеме бюджета. Първо трябва да се приемат двата малки бюджета на държавно обществено осигуряване и на Националната здравноосигурителна каса и след това се приема и големият бюджет. На второ четене тези бюджети предстои да се приемат. Ние ще се постараем да сложим някаква финансова рамка. Оттам насетне смятам, че ако не управлява ГЕРБ или ако започне безразборно харчене на парите, в средата или в края на годината ще има актуализация на бюджета. Все пак републиканския бюджет е свързан с много пера и когато няма приходи и не се напълни бюджета, започват да се режат разходи, а те вече са приети – увеличени са пенсиите, учителските заплати, заплатите на социалните работници, на спешната помощ, вдигат се помощите и обезщетенията за деца с увреждания, започна и предвидената модернизация в армията и така или иначе тези неща не могат да се спрат, защото хората очакват парите, които са им обещани. Когато не могат тези пари не могат да бъдат осигурени от приходната част на бюджета, минаваме към актуализация.
Фокус: Нека отново да се върнем към местните власти – как смятате, че те ще приемат този проектобюджет и имате ли притеснения от спиране на други европейски средства, след като спря програмата за санирането?
Евгени Стоев: Програмата за саниране се спря заради това, че вече няма пари за тази година. В проектобюджета ние сме заложили 1 млрд. лева за следващата година. Мисля, че много програми ще спрат, защото след 2014 година до 2015 година бяха положени огромни усилия за внасяне, ускоряване на проектите и за максимално усвояване на средства по оперативните програми. Това са програмите за развитие на селските райони, за развитие на човешките ресурси, за рибарството и т.н. Програмният период, който започна 2007 година и трябваше да завърши 2013 година, при спазване на регламентираните срокове, ние го прехвърлихме през следващата година. В края на краищата успяхме да го затворим с 98,5% от общо договорените евросредства. Тъй като България не е от богатите държави, ние разчитаме на европейски средства, за да си оправим пътищата, да си оправим инфраструктурата, да си направим приветливи домове. Към този момент санирането е от националния бюджет, но преди това беше с европейско финансиране. Най-общо казано, всички тези пари ще спрат през 2020 година. Европа няма да дава парите си на българите и гърците, тя също има проблеми с осигурителните системи, с бежанците и т.н. Така че те спокойно може да ни кажат „вие сте до тук и не сте ни приоритет“.
Фокус: След като споменахте бежанците няма как да не Ви попитам дали тази политическа криза ще засили и бежанската криза у нас? В четвъртък имаше големи размирици в Харманли.
Евгени Стоев: Всяко дестабилизиране на държава и всяко нейно отсъствие в различните секторни политики и ведомства, винаги би могло да доведе до нещо подобно. Сега се прави аналогия с Гърция и Франция, че едва ли не бежанците са се наговорили в един и същ момент да правят погроми в цяла Европа. Дали е така не знам. При нас искрата е пламнала от това, че те трябваше центъра в Харманли да премине от отворен в затворен тип. Въпреки, че нито сградата е била затворена, нито в сградата има възпрепядстващо съоръжение. Те влизат и излизат и хората се притесняват за хигиената и здравето си. Затова се получи тази ситуация.
Фокус: Тоест можем да го определим като съвпадение?
Евгени Стоев: За мен е съвпадение. Тези, които претендират за власт трябва действително да си направят смислен анализ, да кажат какво очакват. Хората не трябва да стават заложници на популизма, защото този, който мисли да управлява не може да се изправи и да дава обещания, които не може да изпълни. Когато обещаваш нещо нереалиситчно и не можеш да го изпълниш, хората веднага разбират. Давам пример с Волен Сидеров, който преди време говореше, че ще вдигне пенсията на 500 лв., в тази кампания сумата е намалена на 200 лв. Искам да кажа, че който говори безотговорно, той не си прави сметка, че ще управлява в бъдеще и затова така говори.
Луиза ТРАНЧЕВА

 
Велико Търново - последни интервюта
 
 
 
 
 
 
ГЕРБ ще оглави правителство след изборите, ако народът нареди партията на първо място, заяви премиерът в оставка Бойко Борисов

Криминалният контингент се активизира заради политическата несигурност в страната, каза гл. комисар Георги Костов

Общо 92 мигранти са били спасени край бреговете на Испания

Кубрат Пулев победи Самюел Питър след три рунда и отказ на нигериеца
ГЕРБ ще оглави правителство след изборите, ако народът нареди партията на първо място, заяви премиерът в оставка Бойко Борисов

Бюджет 2017 е поредният ограничителен бюджет, според анализатори

Трябва да се постигне споразумение на техническо ниво преди срещата на Еврогрупата, смятат френският президент и гръцкия министър-председател

Бокс: Тервел Пулев спечели с нокаут първия си мач като професионалист
ТИР е самокатастрофирал на пътя между Несебър и Слънчев бряг

Криминалният контингент се активизира заради политическата несигурност в страната, каза гл. комисар Георги Костов

Най-малко осем цивилни са загинали при въздушен удар в Алепо

Футбол: Арсенал победи като гост Уест Хем с 5:1
Криминалният контингент се активизира заради политическата несигурност в страната, каза гл. комисар Георги Костов

Ситуацията в Парламента и извън него ясно показва, че се върви към служебно правителство, каза депутатът от АБВ Петър Кадиев

Земетресение с магнитуд 4,2 е било регистрирано на гръцкия остров Карпатос

Бокс: Тервел Пулев спечели с нокаут първия си мач като професионалист
Виж емисията от 21:00 | 22:00 | 23:00 | 00:00
Програма
06:00 – 10:00 "Добро утро, България"
Сутрешен информационен блок – новини, трафик, преглед на печата, календар, денят в аванс. Открита линия за слушатели на 0882 802 802.

10:00 – 18:00 “Добър ден” - дневен информационен блок
Преки включвания от репортерите на “Фокус”, актуална трафик информация, анкети, интервюта, мнения и коментари за деня във всеки град. Открита линия за слушатели на 0882 802 802

18:00 – 21:00 "Това е България"
Обзор на деня с коментари по горещите теми на делника. Открита линия за слушателите на 0882 802 802.

21:00 – 23:00 "Имало едно време на Запад"
Предаване за кънтри, блус, джаз и соул. Открита линия за слушатели на 0882 802 802

23:00 – 24:00 "Focus - News"
Всичко по-важно от световните и национални новини. Актуална трафик информация и приятна музика в края на деня.

 
Основни категории в сайта:

Централни Новини Регионални новини Трафик Интервюта
За нас:

Галерия Покритие Контакти
Ефир

Он-лайн радио Телефони Предавания
Реклама

Тарифи Покритие Представяне
Други:

начало
за потребителя:

Он-лайн радия Авто вестник
   
Официалната страница Информационна Агенция Фокус във Facebook