X
Ще участвате ли в програмата за саниране на жилищни блокове
 
Велико Търново - Интервю
 
Д-р Христо Димитров, РК на БЛС-Велико Търново: Ваксината „Пентаксим“ не е опасна, тя е еквивалент на ваксините, които внасяхме преди от Франция
27.11.2016 12:57 / Велико Търново / Интервю
През изминалата седмица един на пръв поглед неполитически скандал, разтърси държавата. Софийска градска прокуратура повдига три обвинения на министърът на здравеопазването в оставка Петър Москов за три престъпления - две престъпления по служба и за безстопанственост. Дали това влияе по някакъв начин върху отношението на пациентите към задължителните ваксини, сред които имаше и от тези, заради, които е повдигнато обвинението, има ли вече отзвук на местно ниво? На тези и други въпроси, в интервю за Радио "фокус"-Велико Търново, потърсихме отговорите от д-р Христо Димитров, зам.–председател на РК на БЛС и общопрактикуващ лекар.

Фокус: В последната седмица страната бе разтърсена от нов „медицински“ скандал, при който здравният министър получи обвинения за сделка с детски ваксини, осъществена в началото на годината. Има ли отзвук от него на местно ниво?
Д-р Христо Димитров: Факт е, че когато се случиха тези неща, ваксини нямаше и министърът трябваше да осигури от някъде. Аз не съм на ясно какво точно се съдържа в споразуменията и договорките, но това не е и от медицинската част на проблема. Така, че ми е трудно да кажа кой е крив и кой е прав. На местно ниво за сега някакъв отзвук няма. При нас проблемът беше, по-скоро по-рано, когато постоянно се променяше видът на ваксините, които се осигуряваха и родителите се объркваха, защото на едно дете се поставяше една, а на друго – различна. Тогава имаше недоразбирания и с графиците и календарите, но аз няма как да коментирам самите обвинения. Факт е, че се изнася някаква информация, която няма как да знаем вярна ли е или не, но се надявам органите на реда, които се занимават, да уточнят всичко.
Фокус: Вие посочихте, че от медицинска гледна точка недостигът на ваксини е създал проблем. Какво се случи, след като тези, които бяха доставени от Турция, бяха изтеглени? Те от задължителните ли бяха и усети ли се липса?
Д-р Христо Димитров: Не, те не бяха от задължителния имунизационен календар. Това, което се внесе от там като анти-хепатитна ваксина, не е било използвано никога. Обяснението на управляващите за тези ваксини беше, че те ще се държат на склад, ако евентуално потрябват при бежанска вълна, например. Факт е също и, че този тип ваксина беше използван в България до около 2007 година, преди в европейската медицина да се създадат ваксини срещу хепатит Б, без тиомерсал. Само да припомня, че от 1991 до 2000 и някоя си година, всички деца, а и възрастните у нас, се имунизираха с такива ваксини. Дори аз съм го правил. Така, че пак подчертава, не мога да кажа кой е крив и кой прав. Но специално тези ваксини, против Хепатит , не са използвани. Ние използвахме Пентаксин, който се внесе от Турция и спаси положението , защото тогава имаше доста голям период, в който нямаше 5-валентната ваксина, която се поставя на новородените и наистина имаше напрежение сред родителите. Защото, все пак, ние ги убеждаваме, и то наистина е важно, да имунизират децата си, и когато те доведат детето си при нас и ние кажем , че няма ваксина, се получава неприятно усещане, както и объркване и недоверие. Това е големият проблем, който мисля, че не бива да се допуска в бъдеще. Това, което е заложено в имунизационния ни календар, трябва да е обезпечено с ваксини и имунизациите да вървят ритмично.
Фокус: Нека успокоим читателите, специално за Пентаксиновите ваксини, които споменахте, не е излизала информация,ч е са опасни и с тях не е имало проблеми, нали така?
Д-р Христо Димитров: Не, те са абсолютно еквивалентни на тези, които внасяхме от Франция. Просто в Турция същите компоненти са опаковани от друга фирма. Така, че продуктът отново е произведен от френската оригинална компания.
Фокус: Всъщност Вие отбелязахте, че и другата ваксина не е опасна. Можем ли да обобщим, че тя просто е по-остарял вариант?
Д-р Христо Димитров: Да , точно така. Тя е по-остарелия вариант, който поради съдържанието на живачния консервант, вече е забранен в Европейския съюз. Това се случи, след като бяха произведени безживачните ваксини. Просто за информация, казвам това, че преди да се появи този по-нов вариант, ваксината се използваше в целия свят. Тя се прилагаше и у нас доста години наред.
Фокус: Можем да обобщим, че националния скандал не е дал отзвук на местно ниво и имунизационния календар в областта се изпълнява по график и без проблеми?
Д-р Христо Димитров: Да, аз казах, че по отношението на имунизациите нямаме проблеми. Тук, разбира се трябва да изключим групата на родителите, които напоследък смятат, че имунизациите не са подходящи за техните деца. Ние, като лекари, трябва всячески да се опитаме да ги убедим, че не са прави, защото имунизацията е единственият начин да предпазим и децата, а и цялото общество от много сериозни заболявания. Те, реално няма как да бъдат лекувани по друг начин, тоест разболее ли се човек, заболяването протича тежко, много често и фатално. Единственото лечение е предотвратяването му чрез имунизация на човека, докато е още малко дете.
Фокус: Има ли промяна в броя на тези родители, дали се е увеличил?
Д-р Христо Димитров: Не мога да кажа, но това е една модерна не само в България, но и в цяла Европа тенденция, с която трябва да се борим. Това можем да направим като разясняваме на родителите за какво става . Заболяванията, за които говоря, не са се появявали от много години насам, благодарение на имунизациите. И всъщност днес голяма част от хората нямат представа за какво става дума и аз им препоръчвам да потърсят повече информация за съответната болест, срещу която, не искат да имунизират детето си. Мисля, че след като се запознаят с описанието и последствията, ще могат да решат дали да поемат риска и да не поставят ваксината. Всичко останало е на второ четене.
Фокус: Относно другата тема, която също беше доста коментирана в последния месец, а именно пръстовия отпечатък. Той бе отменен с решение на Върховния съд, но Министерство на здравеопазването заяви, че ще обжалва. В същото време нововъведението създаде редица проблеми в много регионални болници. Вашата позиция, около която се обединиха и повечето Ви колеги, бе, че то само затруднява работата. Какъв е коментарът Ви сега?
Д-р Христо Димитров: Логиката на Министерството, в която има смисъл, е , че всеки пациент трябва да участва в предоставянето на здравната грижа, тоест да не допускаме такива случаи, каквито има описани – да се окаже, че на даден пациент са отчетени някакви дейности в някоя болница, без дори той да е присъствал там. Това, според мен, е нарушение за Прокуратурата, не просто за санкция. Та някакъв тип идентификация, дали ще бъде с карта или с този пръстов идентификатор, който към момента върви, без съмнение трябва да има. Знаете, че когато даден пациент е приет в болница, той остава там няколко дни, докато при нас пациентите вървят „през 15 минути“, както се казва. Ако тази технология, независимо дали ще бъде идентификационна карта, или пръстов отпечатък, не е достатъчно адекватна и бърза, и затруднява работата, ние сме против такъв тип контрол. Всяко нещо, което се прилага трябва да бъде тествано и да е доказано, че то не пречи на работата,а я облекчава. Ние искаме нашите пациенти да имат повече време за преглед и да имаме достатъчно технологично време да решим здравословният проблем на пациента, а не да се превръщаме в попълващи формуляри, справки и подобни документи, чиновници. Всяко едно нововъведение, което се прави в здравеопазването, трябва да облекчава работата ни и да ни помага да бъдем по-добри лекари, които отделят време за пациентите си.
Фокус: Вие не сте против контролът като цяло, а против това, което затруднява работата Ви?
Д-р Христо Димитров: Най-добрата форма на контрол, както много пъти сме заявявали, е това самият пациент да има усещането, че от него зависят нещата и това, което му се случва е в негови ръце.Включително в момента системата е такава, че нашите пациенти не усещат, че харчат собствени пари. Тоест има някакви , неразбираеми за тях, брой направления, суми за изследвания, някакъв бюджет, но реално нашият пациент получава документ с нещо напечатано на него, който е финансов документ, но хората не го усещат като личен разход на средства. Те нямат и желание да контролират този процес. Ако ние не намерим начин всеки наш пациент да се чувства отговорен за това, че харчи собствените си пари, защото обществените пари са на всички нас и ние ги разходваме по определени правила, одобрени от системата, няма как да се получи ефективен контрол.
Рени ПЪРВАНОВА

 
Велико Търново - последни интервюта
 
 
 
 
 
 
ГЕРБ ще оглави правителство след изборите, ако народът нареди партията на първо място, заяви премиерът в оставка Бойко Борисов

Криминалният контингент се активизира заради политическата несигурност в страната, каза гл. комисар Георги Костов

Общо 92 мигранти са били спасени край бреговете на Испания

Кубрат Пулев победи Самюел Питър след три рунда и отказ на нигериеца
ГЕРБ ще оглави правителство след изборите, ако народът нареди партията на първо място, заяви премиерът в оставка Бойко Борисов

Бюджет 2017 е поредният ограничителен бюджет, според анализатори

Трябва да се постигне споразумение на техническо ниво преди срещата на Еврогрупата, смятат френският президент и гръцкия министър-председател

Бокс: Тервел Пулев спечели с нокаут първия си мач като професионалист
ТИР е самокатастрофирал на пътя между Несебър и Слънчев бряг

Криминалният контингент се активизира заради политическата несигурност в страната, каза гл. комисар Георги Костов

Най-малко осем цивилни са загинали при въздушен удар в Алепо

Футбол: Арсенал победи като гост Уест Хем с 5:1
Криминалният контингент се активизира заради политическата несигурност в страната, каза гл. комисар Георги Костов

Ситуацията в Парламента и извън него ясно показва, че се върви към служебно правителство, каза депутатът от АБВ Петър Кадиев

Земетресение с магнитуд 4,2 е било регистрирано на гръцкия остров Карпатос

Бокс: Тервел Пулев спечели с нокаут първия си мач като професионалист
Виж емисията от 21:00 | 22:00 | 23:00 | 00:00
Програма
06:00 – 10:00 "Добро утро, България"
Сутрешен информационен блок – новини, трафик, преглед на печата, календар, денят в аванс. Открита линия за слушатели на 0882 802 802.

10:00 – 18:00 “Добър ден” - дневен информационен блок
Преки включвания от репортерите на “Фокус”, актуална трафик информация, анкети, интервюта, мнения и коментари за деня във всеки град. Открита линия за слушатели на 0882 802 802

18:00 – 21:00 "Това е България"
Обзор на деня с коментари по горещите теми на делника. Открита линия за слушателите на 0882 802 802.

21:00 – 23:00 "Златни спомени"
представяне историята на музиката като стилове и характерните за тях артисти, които са оставили следа във времето. Както се казва в анонса на предаването – то е за музиката, която ще остане и след нас. Предаването има музикално-информационен характер и има за цел, образно казано, да превърне спомените на бащите в информация за децата им. Открита линия за слушатели на 0882 802 802

23:00 – 24:00 "Focus - News"
Всичко по-важно от световните и национални новини. Актуална трафик информация и приятна музика в края на деня.

 
Основни категории в сайта:

Централни Новини Регионални новини Трафик Интервюта
За нас:

Галерия Покритие Контакти
Ефир

Он-лайн радио Телефони Предавания
Реклама

Тарифи Покритие Представяне
Други:

начало
за потребителя:

Он-лайн радия Авто вестник
   
Официалната страница Информационна Агенция Фокус във Facebook