X
Ще участвате ли в програмата за саниране на жилищни блокове
 
Велико Търново - Интервю
 
Мария Русинова, диетолог: Захранването след постите е изключително важно – не трябва веднага да се нахвърляме веднага върху месни и млечни продукти
27.11.2016 13:59 / Велико Търново / Интервю
Остава по-малко от месец до Коледа, а вече започна и 40-дневният Коледен пост, който се спазва преди празника. Дали подобни ограничения биха могли да навредят на здравето ни, какво трябва да знаем преди да започнем да постим и кои храни е редно да избягваме, за да запазим здравето си. На тези и още въпроси, в интервю за Радио „Фокус“-Велико Търново, потърсихме отговорите от Мария Русинова, специалист по хранене и диететика.

Фокус: Г-жо Русинова, как да се храним здравословно, пълноценно и в същото време да се съобразим с Коледните пости, които вече започнаха? Кои е най-добрият хранителен режи, които бихме могли да си изградим във време на пости?
Мария Русинова: По време на Коледните пости е възможно да се храним здравословно и пълноценно. По време на пости са изключени храните от животински произход, тоест месо, мляко, яйца и животински мазнини. През този период ако искаме да си набавим всички необходими аминокиселини, които нашият организъм не може да синтезира, трябва да комбинираме зърнени и бобови храни. Зърнените храни са продуктите на основата на пшеница – тестени изделия и хляб, а също така ориз, булгур, киноа и просо. Бобовите култури са боб, леща, грах, нахуд и соя. Ако комбинираме зърнени и бобови култури ще можем да си набавим всички незаменими аминокиселини, които се съдържат в месото. Освен това по време на пости, до колкото знам, църквата допуска да се консумират морски дарове, миди, ракообразни, охлюви и други, които са източник на пълноценни протеини. Останалите продукти, които се консумират по време на пости, са зеленчуци под всякаква форма – сурови салати или сготвени постни ястия. Също така е добре да се приемат ядки и семена. Те могат да се консумират и под формата на т. нар. „тахани“, които представляват смлени ядки под формата на паста. Гъбите също се включват в менюто по време на пости.
Фокус: Вие споменахте, че можем по време на пости да се храним балансирано, но до колко са полезните и могат ли да навредят на организма ако се спазват стриктно два пъти в годината – преди Великден и преди Коледа?
Мария Русинова: По принцип постите се препоръчват за здрави хора без тежки хронични заболявания. При здрави хора няма никакъв проблем да се спазват, дори е добре да бъдат ограничени месото и месните продукти за определен период от време. При динамичният начин на живот, който водим, ако се почувстваме изморени и не достатъчно тонизирани заради липсата на месо и месни продукти, може постите да се спазват за по-кратък период от време – само в началото и в края по 5-7 дни. Това е въпрос на избор, но ако човек е здрав няма никакъв проблем в спазването на пости, защото нашата диета е прекалено наситена с животински продукти. Храним се с месо всеки ден, понякога даже повече от веднъж на ден. В препоръките за здравословно хранене пише, че е хубаво да консумираме месо 3-4 пъти в седмицата, тоест препоръчва се поне два пъти в седмицата да бъдат на риба и поне 1-2 дни да бъдат постни. По време на постите в някои дни се допуска да се консумира риба, така че не би било натоварващо и нездравословно да се спазват пости.
Фокус: Как трябва да става захранването след постите и колко важно е то?
Мария Русинова: Захранването е много важно. При прекратяването на постите, резкият прием на големи количества месо, мляко и яйца може да доведе до различни неблагоприятни последици. Затова е добре захранването да започне постепенно, тоест първият ден след постите да се започна с малък прием на мляко и млечни продукти, а чак на следващия ден могат да се включат и месните продукти, като в първото хранене те трябва да са в малки количества.
Фокус: Как да не предизвикваме хранителни дефицити, тъй като това може да се случи на хора, които много стриктно спазват правилата за хранене по време на пости?
Мария Русинова: Достатъчно е да комбинират всеки ден бобови и зърнени храни. С приема на достатъчно зеленчуци няма да има дефицит на витамини, минерали и биологично активни други вещества. Това е за период от 40 дни, така че един здрав организъм има за около 20 дни до месец резерви на повечето хранителни вещества. Здравият организъм, който по време на постите приема достатъчно разнообразно храна, семена, зърнени и бобови храни, не би трябвало да има неблагоприятни последствия от постите.
Фокус: Кои са най-често допусканите грешки в храненето по време на постите и след тях?
Мария Русинова: По време на постите основна грешка вероятно е прекаленото ограничаване на храненето и избягването на зърнени и бобови храни, а иначе най-голямата грешка е по време на захранването когато по време на целите пости хората не са консумирали месо, мляко и яйца и след това в един ден на едно хранене ги включат наведнъж и в големи количества в менюто си. Това е грешка, защото ензимите, които разграждат и усвояват тези храни в организма, са намалили своята активност през този дълготраен пост. Затова е хубаво захранването да става постепенно.
Фокус: А кое е в основата на правилният режим на хранене? Има ли основни правила, които трябва да спазваме през цялата година?
Мария Русинова: Храненето трябва да е с разнообразна и здравословна храна, храна, която съдържа по възможност по-малко добавени странични вещества като оцветители, консерванти и т.н. Трябва да се приемат много сурови плодове и зеленчуци – поне 400 гр. дневно. Важно е и редовното хранене поне 3 пъти на ден, а защо не и с две подкрепителни закуски в 10.00 и в 16.00 часа. Не е хубаво ако сме изпуснали хранене през деня да се опитваме да го наваксаме вечер, тъй като то трябва да се случва регулярно, в нормални порции и съчетано с активно спортуване.
Фокус: Повечето хора искат бързо да свалят килограми и не се съобразяват колко нездравословно е това. Какъв е Вашият съвет за сваляне на излишните килограми, които да не се възвърнат след време?
Мария Русинова: Да, много хора използват и постите с тази цел – да отслабнат, въпреки че приема на достатъчно зърнени и бобови култури не винаги води до този резултат. Грешката е, че повечето хора целят много бързо и скорострелно да свалят няколко или повече килограми. Трябва да се спазват принципите на здравословното хранене – прием на храна поне няколко пъти на ден. Когато целим намаляване на телесното тегло препоръчваме да се намалят по-високо калоричните храни и захарните изделия, както и да се ограничат бобовите и зърнени храни,които съдържат по-високо количество въглехидрати. Трябва да се наблегне на по-нискокалоричните представители на различните групи храни, на нискомаслените продукти и редовното хранене. Всичко това задължително трябва да е съчетано с физическа активност и пиене на вода.
Фокус: Можем ли да обобщим, че постите не трябва да се спазват от хронично болни хора, възрастни и деца, както и това, че през цялата година не трябва да се лишаваме от нищо, но трябва да се храним здравословно и в умерени количества?
Мария Русинова: Да, точно така. Постите не се препоръчват за хронично болни, хора с увреден организъм от различни заболявания, бременни, деца и подрастващи. Наистина ако се храним разумно, разнообразно, не прекаляваме със захарните изделия, безалкохолните напитки, алкохола и се движим достатъчно, ще бъдем здрави и с нормално тегло.
Рени ПЪРВАНОВА

 
Велико Търново - последни интервюта
 
 
 
 
 
 
ГЕРБ ще оглави правителство след изборите, ако народът нареди партията на първо място, заяви премиерът в оставка Бойко Борисов

Криминалният контингент се активизира заради политическата несигурност в страната, каза гл. комисар Георги Костов

Общо 92 мигранти са били спасени край бреговете на Испания

Кубрат Пулев победи Самюел Питър след три рунда и отказ на нигериеца
ГЕРБ ще оглави правителство след изборите, ако народът нареди партията на първо място, заяви премиерът в оставка Бойко Борисов

Бюджет 2017 е поредният ограничителен бюджет, според анализатори

Трябва да се постигне споразумение на техническо ниво преди срещата на Еврогрупата, смятат френският президент и гръцкия министър-председател

Бокс: Тервел Пулев спечели с нокаут първия си мач като професионалист
ТИР е самокатастрофирал на пътя между Несебър и Слънчев бряг

Криминалният контингент се активизира заради политическата несигурност в страната, каза гл. комисар Георги Костов

Най-малко осем цивилни са загинали при въздушен удар в Алепо

Футбол: Арсенал победи като гост Уест Хем с 5:1
Криминалният контингент се активизира заради политическата несигурност в страната, каза гл. комисар Георги Костов

Ситуацията в Парламента и извън него ясно показва, че се върви към служебно правителство, каза депутатът от АБВ Петър Кадиев

Земетресение с магнитуд 4,2 е било регистрирано на гръцкия остров Карпатос

Бокс: Тервел Пулев спечели с нокаут първия си мач като професионалист
Виж емисията от 21:00 | 22:00 | 23:00 | 00:00
Програма
06:00 – 10:00 "Добро утро, България"
Сутрешен информационен блок – новини, трафик, преглед на печата, календар, денят в аванс. Открита линия за слушатели на 0882 802 802.

10:00 – 18:00 “Добър ден” - дневен информационен блок
Преки включвания от репортерите на “Фокус”, актуална трафик информация, анкети, интервюта, мнения и коментари за деня във всеки град. Открита линия за слушатели на 0882 802 802

18:00 – 21:00 "Това е България"
Обзор на деня с коментари по горещите теми на делника. Открита линия за слушателите на 0882 802 802.

21:00 – 23:00 "Златни спомени"
представяне историята на музиката като стилове и характерните за тях артисти, които са оставили следа във времето. Както се казва в анонса на предаването – то е за музиката, която ще остане и след нас. Предаването има музикално-информационен характер и има за цел, образно казано, да превърне спомените на бащите в информация за децата им. Открита линия за слушатели на 0882 802 802

23:00 – 24:00 "Focus - News"
Всичко по-важно от световните и национални новини. Актуална трафик информация и приятна музика в края на деня.

 
Основни категории в сайта:

Централни Новини Регионални новини Трафик Интервюта
За нас:

Галерия Покритие Контакти
Ефир

Он-лайн радио Телефони Предавания
Реклама

Тарифи Покритие Представяне
Други:

начало
за потребителя:

Он-лайн радия Авто вестник
   
Официалната страница Информационна Агенция Фокус във Facebook