X
Ще участвате ли в програмата за саниране на жилищни блокове
 
Варна - Интервю
 
Д-р Каролина Васева, зам.-председател на Сдружение на семейните лекари във Варна: Отказът от поставяне на ваксини при децата, може да доведе до различни инфекциозни заболявания
28.11.2016 14:12 / Варна / Интервю
Д-р Каролина Васева, зам.-председател на Сдружение на семейните лекари във Варна в интервю за Радио „Фокус”-Варна

Фокус: Д-р Васева, известни ли са някакви проблеми по отношение на ваксинопрофилактиката? Има ли достатъчно ваксини от една страна, и склонни ли са родителите, от друга, да подлагат децата си на имунизации?
Д-р Каролина Васева: Няма недостиг на ваксини към момента. Има от всички видове, които се водят по задължителния имунизационен календар. Имахме известен недостиг до преди два, три, месеца, но в момента всичко е наред. Отношението на родители към ваксиопрофилактиката е положително и голям процент се решават да имунизират децата си. Рядко се срещат единични случаи, при които се срещат съмнения сред тях, но в моята практика при 80 деца за година, имам по един родител, който е склонен да отложи ваксината във времето, останалите предпочитат да децата им да бъдат имунизирани. При децата в ученическата възраст са известни леки колебания. Там също поставяме ваксини според имунизационния календар на учениците от 6-ти, 10 клас. При тях е малко по-трудно, понеже се среща по- негативно отношение. Общо взето на випуск от 50 до 60 деца - по двама, трима родители отказват да имунизират децата си в ученическата възраст.

Фокус: До какво може да доведе отказът от поставяне на задължителните ваксини?
Д-р Каролина Васева: Отказът от поставяне на ваксини при децата, може да доведе до различни инфекциозни заболявания. Преди няколко години имаше тежка епидемия от морбили, вследствие на която починаха 15-16 деца. Трагичните инциденти са резултат от не доброто обхващане на особен контингент от роми. Определено може да се стигне до сериозни последици. Съществува риск от заболявания като дифтерия, тетанус, морбили или паротит (заушка). При неимунизираните деца има реална опасност от развиване на такива тежки болести, а и настъпване на последващи усложнения, както споменах, може да се стигне дори до смъртни случаи.

Фокус: Кои ваксини спадат към задължителният имунизационен календар и срещу какви болести предпават?
Д-р Каролина Васева: Задължителните имунизации за децата до 1 годинка се извършват в родилния дом и включват противохепатитна ваксина, която се извършва на 2, 3 и 4 месеца. При тази възрастова група се поставят ваксини и за - дифтерия, тетанус, коклюш, полиомиелит, хемофилус инфлуенце, противохепатитна в едно и синфлурикс (ваксината за пневмококови инфекции и менингит). На година и 1 месец имаме една ваксина за морбили, паротит и рубеола и до навършване на 2 годинки - реимунизация на пневмококовата ваксина и на 5-компонентната ваксина за целия тетанус коклюш полиомиелит и хемофилус. На 6 години правим ваксина tetraksin - дифтерия, тетанус, коклюш и полиомиелит. На 7 годинки проверяваме, дали има имунитет за заболяването туберкулоза с проба манту. На 11 годишна възраст пак повтаряме пробата манту, а на 12 г. поставяме 2 ваксини - дифтерия тетанус и реимунизации против морбили, паротит и рубеола. На 17 г., в 10 клас, имаме отново проверка на манту и тетанус и дифтерия.

Фокус: Какъв е коментарът Ви за скандалът с липсата на ваксини и вноса им от Турция, който всъщност постави негативен отпечатък върху ваксинопрофилактиката?
Д-р Каролина Васева: Около 2 години преди министър Москов да внесе турските ваксини, нямаше в наличност ваксината "Пентаксим" в България. Тази ваксина е много важна. Тя е европейско производство, на световно ниво и беше предназначена за Турция. Ние получихме такива ваксини, които по нищо не се отличаваха от останалите ваксини и си бяха съвсем качествени и благодарение на снабдяването им горе-долу вързахме имунизационния календар. Трябва да ви кажа, че още не можем своевременно да реимунизираме децата, изключително много закъсняхме в бебешката възраст с имунизацията до 1 година и още търпим последствията от ситуацията, която беше преди министър Москов - в продължение на 2 години ние да нямаме ваксина. Тогава се наложи дори да се ползва ваксината, предназначена за децата на 6-годишна възраст, за да бъдат обхванати бебетата, тъй като същите са много по-рискови. Поради закъснението, през тази година все още се наваксват ваксините и при 6-годишните. Според мен това беше единственото и правилно решение. Ваксината си беше качествена. Аз работя като педиатър 30 години и съм компетентна по въпроса за ваксините и пое мнение това е жив популизъм.

Фокус: Достатъчно информирани ли са хората спрямо ваксинопрофилактиката и нейната полза, според Вас?
Д-р Каролина Васева: Ролята на РЗИ спрямо ползите и необходимостта от ваксинопрофилктиката трябва да се засили. Трябва да се подходи към едно по-широко разясняване, по отношение на качеството на ваксините и евентуалните усложнения от употребата им, от страна на компетентните институции. Усложненията дефакто са много малко. В момента работим с много качествени ваксини, които са на световно ниво. Цяла Европа работи с тези ваксини, но родителите са много чувствителни, що се касае за децата им. Склонни са да се поддават на слухове по-лесно, отколкото да се вслушат в компетентни мнения. Именно тук трябва да се засили ролята на РЗИ, на инфекционистите и водещите педиатри, защото ползата от ваксините е по-голяма, отколкото липсата на такива. Особено сега, с тази нашествена вълна от Пакистан, от Афганистан. Те там нямат никакви имунизационни календари, имат дори случаи на полиомиелит и други заболявания. Ще трябва да се вземат изключително стриктни мерки, за да се провеждат ваксините и да сме сигурни в здравето на децата си.

Фокус: Предоставихте подробна информация за задължителните ваксини и тяхното приложение. Бихте ли разяснили кои имунизации спадат към препоръчителните и каква е тяхната полза?
Д-р Каролина Васева: Препоръчителните имунизации, които нямат задължителен характер, но е желателно да бъдат поставяни започват още от бебешка възраст, до 6 месеца за ротавирусна инфекция. Това са вирусите, които са причинители на летните диарии. Те се закупуват от родителите. Имаме препоръчителна ваксина за папиломния вирус, който е най-честият причинител на рак на маточната шийка. Предназначена е за децата на 12 години и държавата я закупува. Тоест безплатна е, ако родителите пожелаят да я поставят на децата си.

Фокус: Известни ли са някакви проблеми в здравния сектор към днешна дата? Има ли достатъчно направления?
Д-р Каролина Васева: Към момента няма сътресения в здравния сектор по отношение на профилактиката. Осигурени са всички ваксини и всеки общопрактикуващ лекар трябва да си състави план, за да е наясно колко ваксини ще му бъдат необходими в практиката. От РЗИ са ни дали достатъчно ваксини и не виждам към момента да има някакъв проблем в тази област, колегите са на същото мнение.
С настъпването на зимния сезон, както е известно, се увеличава и риска от вирусни инфекции и катари на горни дихателни пътища. Увеличава се заболеваемостта, с което вървят и направленията и изследванията. Ние имаме уверения, че ако се появят условия за недостиг на такива, можем да пуснем молба до Здравната каса за отпускане на допълнителен брой. Това е един алтернативен вариант, който общопрактикуващите лекари трябва да имат предвид, като подготвят съответните молби при необходимост.
Деница НИКОЛОВА 
Варна - последни интервюта
 
 
 
 
 
 
ГЕРБ ще оглави правителство след изборите, ако народът нареди партията на първо място, заяви премиерът в оставка Бойко Борисов

Криминалният контингент се активизира заради политическата несигурност в страната, каза гл. комисар Георги Костов

Общо 92 мигранти са били спасени край бреговете на Испания

Кубрат Пулев победи Самюел Питър след три рунда и отказ на нигериеца
ГЕРБ ще оглави правителство след изборите, ако народът нареди партията на първо място, заяви премиерът в оставка Бойко Борисов

Бюджет 2017 е поредният ограничителен бюджет, според анализатори

Трябва да се постигне споразумение на техническо ниво преди срещата на Еврогрупата, смятат френският президент и гръцкия министър-председател

Бокс: Тервел Пулев спечели с нокаут първия си мач като професионалист
ТИР е самокатастрофирал на пътя между Несебър и Слънчев бряг

Криминалният контингент се активизира заради политическата несигурност в страната, каза гл. комисар Георги Костов

Най-малко осем цивилни са загинали при въздушен удар в Алепо

Футбол: Арсенал победи като гост Уест Хем с 5:1
Криминалният контингент се активизира заради политическата несигурност в страната, каза гл. комисар Георги Костов

Ситуацията в Парламента и извън него ясно показва, че се върви към служебно правителство, каза депутатът от АБВ Петър Кадиев

Земетресение с магнитуд 4,2 е било регистрирано на гръцкия остров Карпатос

Бокс: Тервел Пулев спечели с нокаут първия си мач като професионалист
Виж емисията от 21:00 | 22:00 | 23:00 | 00:00
Програма
06:00 – 10:00 "Focus - News"
Всичко по-важно от световните, националните и регионални новини. Актуална трафик информация и приятна музика в почивния ден.

10:00 – 13:00 "Метроном"
Седмично обзорно –публицистично предаване. Репортажи за важните от седмицата събития, коментари и интервюта.

13:00 – 15:00 "За честта и славата на България"
Предаване за миналото и днешния ден на българската армия.

15:00 – 16:00 "Шанз Елизе"
Предаване за френска култура, наука и изкуство, за френското в България и българското във Франция.

16:00 – 21:00 "Фокус Спорт"
Преки репортажи, интервюта, коментари в ефир на спортни срещи, футболни мачове от „А” и „Б” група, евротурнирите, световните и европейските квалификации, волейболните и баскетболните мачове от държавното първенство и евротурнирите, тенис мачове, турнири по лека атлетика, шах и други.

21:00 – 24:00 "Focus - News"
Всичко по-важно от световните и национални новини. Актуална трафик информация и приятна музика в края на деня.

 
Основни категории в сайта:

Централни Новини Регионални новини Трафик Интервюта
За нас:

Галерия Покритие Контакти
Ефир

Он-лайн радио Телефони Предавания
Реклама

Тарифи Покритие Представяне
Други:

начало
за потребителя:

Он-лайн радия Авто вестник
   
Официалната страница Информационна Агенция Фокус във Facebook