X
Ще участвате ли в програмата за саниране на жилищни блокове
 
Варна - Интервю
 
Добромир Ганев, управител на агенция за недвижими имоти във Варна: Само един проект за голям търговски център в града през годините работи добре
28.11.2016 16:54 / Варна / Интервю
За тренда през последната година на сделките търговските имоти във Варна и региона и търсят ли се сгради и площи за производствени цели, Радио „Фокус” – Варна разговаря с Добромир Ганев, управител на агенция за недвижими имоти във Варна

„Фокус”: Г-н Ганев, какъв е тренда през последната година на сделките търговските имоти във Варна и региона? Нарастват ли цените както в София и в Пловдив например?
Добромир Ганев: Оказа се че във Варна има само един проект на голям търговски център, който през годините работи добре. Другият е полупразен, а третият и четвъртият ги преправят отново в някаква нова концепция. Всъщност във Варна нуждата от модерни търговски центрове е изчерпана, поне така показва пазара, но ако се направи задълбочен анализ ще се види, че вероятно търсенето е малко по-силно само през летните месеци,а през останалата част от годината нещата са константни. Наличието и интереса към търговски площи се обуславя от състоянието на икономиката в съответния град – липса на безработица, високи доходи, увеличено потребление на населението. Това е задължителното. Винаги има търсене към търговски площи, които са на главни и централни улици, стига те да са на разумни цени. Обичайно, търсенето към настоящия момент от клиенти е насочено в стойности, които са по-скоро несъвпадащи с предлагането. Много често имаме търсене за наемане на площи, които са на централни улици на цени, които не са адекватни за пазара. Явно бизнесът не е много добре настроен за да рискува с тези предложения на собствениците. Говорим за не чак толкова модерните площи, колкото за магазини на централни или по-главни улици. във Варна такива има няколко, както и по-главните булеварди, които също се един - две. Иначе няма и кой знае какъв интерес и за строителство на такива площи. В София за пазара на такива площи може да се каже, че през последните няколко години също се понасити с откриването на още два – три големи МОЛ–а. Някои от тях са в периферията на града, други са в по-централната част. Това бяха новата вълна. Като че ли по-големите проекти в София също имат търговски части, не толкова големи, но все пак предлагат и търговски обекти в самите сгради и най-вече за заведения и обслужваща сфера – химическо чистене, аптеки и други.

„Фокус”: София ли е голямото изключение в национален мащаб по отношение на строителството и наемането на търговски площи?
Добромир Ганев: Да, в София е може би малко по-различно в сравнение с Варна ако говорим само за търговските площи. Град Пловдив много избързва по отношение на индустриалните площи. Там нещата се развиват много динамично за тези, които искат да произвеждат и се направиха доста проекти на „зелено” или такива, които бяха купени в някои от индустриалните зони около града.

„Фокус”: Как стои въпросът във Варна с точно тези индустриални площи и по-конкретно със сградите за бизнес, кол центрове, Ай Ти компании и подобни?
Добромир Ганев: Има няколко проекта във Варна, които предлагат възможности за наемане на по-големи площи. Във Варна има няколко големи компании, които са стъпили на пазара, едната от тях или две са настанени именно в търговски площи, в един от МОЛ-овете. Така, че това е свързано именно с липсата на пазар на търговски площи в тези големи проекти и те в някаква степен променят концепцията си

„Фокус”: Наблюдава се ръст на търсенето на имоти в цялата страна. Каква е вашата прогноза за догодина, имайки пред вид политическите сътресения, очаква се смяна на правителството. Как това ще повлияе на този ръст от година, година и половина?
Добромир Ганев: Лично според мен тази промяна не е чак толкова драматична за да се отрази негативно. Обичайно по-тактически и по-дребни промени в политическата обстановка, дори се отразяват позитивно защото хората се чудят евентуално какво може да се случи и дали нещо няма да повлияе на политическата обстановка от гледна точка на икономиката. Имотът е нещо стабилно, той си запазва стойността и лесно може са се препродаде. Когато има проблеми, хората избягват да носят пари, някои ги влагат в недвижими имоти или злато и заради това в такива моменти цената на златото се покачва много бързо. Само, че сделките със злато са много по-бързи и пазарът на злато е много по-чувствителен от колкото този на недвижими имоти. Продължава тенденцията на увеличаване на сделките. Не чак толкова много, но се увеличават. Една от причините е стартирането на полетите до България на нискобюджетните авиопревозвачи. Тази година се увеличават туристите, които идват за по няколко дни, нещо което е ново. Но идвайки, някои от тях предпочитат да обмислят планове за трайно преместване в България на работата си, изобщо за по-добър живот, на много от чужденците в България просто им харесва. Това увеличава и сделките с жилища. Винаги туризма е свързан с пазара на имоти. Когато хората дойдат и посетят една страна или едно място, някои от тях започват да обмислят придобиване на някаква собственост и това също играе позитивна роля. Не може да се оцени точно колко, но това е една нова тенденция, която е особено важна за собствениците, не толкова за клиентите.

„Фокус”: Можем ли да кажем, че за следващата година ще има плавно поскъпване на имотите и плавно увеличение на сделките?
Добромир Ганев: Това не важи нито за всички градове, нито за всеки тип имоти. Но, да, тенденцията от края на 2014 година е една и съща – постоянно увеличение на обема от сделки, говоря за годишна база, а не толкова за кратки периоди от по три месеца. Строителната активност също много нарасна, та се вижда как се строи много, те са взаимно свързани. Винаги сам казвал, че от строителния бранш трябва да бъдат много внимателни за да не презадоволят пазара с много предлагане защото имаме много лош опит с това.
Петко ПЕТКОВ

 
Варна - последни интервюта
 
 
 
 
 
 
ГЕРБ ще оглави правителство след изборите, ако народът нареди партията на първо място, заяви премиерът в оставка Бойко Борисов

Криминалният контингент се активизира заради политическата несигурност в страната, каза гл. комисар Георги Костов

Общо 92 мигранти са били спасени край бреговете на Испания

Кубрат Пулев победи Самюел Питър след три рунда и отказ на нигериеца
ГЕРБ ще оглави правителство след изборите, ако народът нареди партията на първо място, заяви премиерът в оставка Бойко Борисов

Бюджет 2017 е поредният ограничителен бюджет, според анализатори

Трябва да се постигне споразумение на техническо ниво преди срещата на Еврогрупата, смятат френският президент и гръцкия министър-председател

Бокс: Тервел Пулев спечели с нокаут първия си мач като професионалист
ТИР е самокатастрофирал на пътя между Несебър и Слънчев бряг

Криминалният контингент се активизира заради политическата несигурност в страната, каза гл. комисар Георги Костов

Най-малко осем цивилни са загинали при въздушен удар в Алепо

Футбол: Арсенал победи като гост Уест Хем с 5:1
Криминалният контингент се активизира заради политическата несигурност в страната, каза гл. комисар Георги Костов

Ситуацията в Парламента и извън него ясно показва, че се върви към служебно правителство, каза депутатът от АБВ Петър Кадиев

Земетресение с магнитуд 4,2 е било регистрирано на гръцкия остров Карпатос

Бокс: Тервел Пулев спечели с нокаут първия си мач като професионалист
Виж емисията от 21:00 | 22:00 | 23:00 | 00:00
Програма
06:00 – 10:00 "Focus - News"
Всичко по-важно от световните, националните и регионални новини. Актуална трафик информация и приятна музика в почивния ден.

10:00 – 13:00 "Метроном"
Седмично обзорно –публицистично предаване. Репортажи за важните от седмицата събития, коментари и интервюта.

13:00 – 15:00 "За честта и славата на България"
Предаване за миналото и днешния ден на българската армия.

15:00 – 16:00 "Шанз Елизе"
Предаване за френска култура, наука и изкуство, за френското в България и българското във Франция.

16:00 – 21:00 "Фокус Спорт"
Преки репортажи, интервюта, коментари в ефир на спортни срещи, футболни мачове от „А” и „Б” група, евротурнирите, световните и европейските квалификации, волейболните и баскетболните мачове от държавното първенство и евротурнирите, тенис мачове, турнири по лека атлетика, шах и други.

21:00 – 24:00 "Focus - News"
Всичко по-важно от световните и национални новини. Актуална трафик информация и приятна музика в края на деня.

 
Основни категории в сайта:

Централни Новини Регионални новини Трафик Интервюта
За нас:

Галерия Покритие Контакти
Ефир

Он-лайн радио Телефони Предавания
Реклама

Тарифи Покритие Представяне
Други:

начало
за потребителя:

Он-лайн радия Авто вестник
   
Официалната страница Информационна Агенция Фокус във Facebook