X
Ще участвате ли в програмата за саниране на жилищни блокове
 
Велико Търново - Интервю
 
София Божкова, "Царевград Търнов'': Коледният базар в парк "Марно поле" във Велико Търново ще отвари врати от първи декември
29.11.2016 17:12 / Велико Търново / Интервю
Във Велико Търново вече е изграден традиционния Коледен базар. Очаква се той да заработи до дни. Базарът е изграден по традиционния за Австрия формат "Christmas Village" (Коледно селище). Целта е създаване на празнична атмосфера и коледно настроение. Той се организира от Общинската агенция по туризъм "Царевград Търнов". Повече за изненадите, които са подготвили от туристическата агенция, в интервю за Радио "Фокус" - Велико Търново разказа София Божкова, управител на Агенцията.Фокус: Вече са подредени традиционните къщички-павилиони в парк "Марно поле". Кога се очаква да заработи Коледният базар и какво ще предлагат павилионите на посетителите?
София Божкова: Коледният базар стартира на 1 декември и ще продължи до края на годината - до 31 декември. Изградили сме традиционните коледни къщички. Те са общо 26, като едната е отредена за Пощата на Дядо Коледа. Там всички дечица ще могат да занесат своите писма с пожелания, които да бъдат изпратени до Дядо Коледа. Напомняме, че трябва да има обратен адрес, на който Дядо Коледа да върне писмо. Една от къщичките традиционно предоставяме на Дирекция "Социални дейности и здравеопазване" към Община Велико Търново.
В нея ще се предлагат ръчно изработени сувенири от хора, които живеят в домове или други социални институции, за които отговаря Общината. Сувенирите ще се продават с благотворителна цел, като средствата ще отидат за обгрижването на хората от институциите. Друга къщичка е предоставена за ползване от "Приятели на животните". Там също ще се събират средства с благотворителна цел за обгрижване на кучета и на котки - за ваксинация, кастрация, т.е. това, което не може да се покрие като разходи от общинския приют. На базара ще се предлагат и традиционните лакомства, греяно вино и мезета. Ще има къщички, в които ще се продават биопродукти, сушени плодове и ядки, козуначени коминчета, понички, коледни играчки и украса и други стоки, типични за този сезон.
Фокус: Традиционно всяка година има и атракциони за децата. Какво ще предложите тази година като забавления за децата?
София Божкова: Ще има увеселителна част с виенско колело и други атракции за деца. Те ще бъдат разположени във вътрешната част на парка, както миналата година.
Фокус: Базарът от колко до колко часа ще е отворен?
София Божкова: До 31 декември ще работи, т.е. през целия месец декември, oт 10.00 до 20.00 часа.
Фокус: В празничната програма традиционно се включва и безплатно излъчване на Аудио-визуалния спектакъл "Звук и светлина" през всички почивни дни от месец декември. Тази година предвидено ли е излъчване на спектакъла, от колко часа и на кои дати?
София Божкова: Да. И тази година Община Велико Търново съвместно с "Царевград Търнов" предвиди излъчване на спектакъла "Звук и светлина".
Първите дати, на които ще се излъчва, са 7, 25 и 30 декември. Това са датите, обвързани с празничните дни от календара. На 7-ми декември ще бъде излъчен заради студентския празник, на 25 декември - по случай Коледа, и на 30-ти декември - по случай Нова година. На още три дати ще бъде излъчван спектакълът "Звук и светлина". Съвместно с Общината решихме да попълним културния календар. Това са трите съботи - на 3, 10 и 17 декември. Във всички тези дни ще бъде излъчван от площад "Цар Иван Асен I", пред крепостта Царевец, от 19.00 часа.
Фокус: Бяха отпуснати средства за обновяване на спектакъла "Звук и светлина". Колко средства са отпуснати и какво всъщност ще бъде обновено?
София Божкова: Отпуснаха се около 40 000 лева. Тези средства бяха предвидени в промените на Бюджета и в Инвестиционната програма на Общината.
Предвижда се да бъдат вложени в надграждане на управлението на спектакъла.
Това означава, че спектакълът ще премине към модифицирано електронно управление на системата. По-просто казано - има промяна в техническите параметри на самия спектакъл. Това, което имаме към момента, е една система, изградена през 1985 година. Почти нищо не е променяно повече от 30 години.
Спектакълът ще се излъчва от един компютър, който ще управлява цялата система на хълма. С изграждането на тази нова система ще се позволи информацията от компютъра да пристига с много по-голяма точност до всички табла, до всички прожектори, светкавици, камбани и до лазерите. Те ще се управляват много по-добре, ще има много по-добър синхрон между тях и самото извършване технически ще се осъществява по-добре. Ще имаме абсолютен контрол над всички повреди, които могат да възникнат по време на излъчването или преди това, по време на тестването, и ще могат да се отстраняват по-лесно.
Тази модификация на системата ще позволи да се изгради новия спектакъл, за който отдавна се говори, т.е. ще се позволи да се излъчва спектакъл "Звук и светлина" и в същото време да се работи върху изграждането на новия спектакъл. Така ще имаме приемственост. Без прекъсване ще може да се наблюдава "Звук и светлина" и да се работи над новия спектакъл, а след време да се излъчват и двата спектакъла.
Фокус: Колко са прожекторите на Царевец, които ще се управляват и от новата система? Ще бъдат ли закупени нови прожектори?
София Божкова: По принцип прожекторите са над 2000. Някой от тях са повредени. Не се предвижда промяна в тези параметри. По-скоро се предвижда промяна в техническото оборудване, т.е. прожекторите, които трябва да се сменят, ще се сменят, но това ще стане на по-късен етап. В момента не говорим за това, а за електронното управление.
Фокус: Колко време ще отнеме тази модернизация на техниката за спектакъла "Звук и светлина"?
София Божкова: Реално между три и шест месеца са необходими за това обновяване, което ще позволи въвеждане в експлоатация на новата система, но това реално е една от първите и неизбежни стъпки към техническото обновяване. След това вече ще можем да действаме по втория спектакъл.

Надежда КРЪСТЕВА


 
Велико Търново - последни интервюта
 
 
 
 
 
 
ГЕРБ ще оглави правителство след изборите, ако народът нареди партията на първо място, заяви премиерът в оставка Бойко Борисов

Криминалният контингент се активизира заради политическата несигурност в страната, каза гл. комисар Георги Костов

Общо 92 мигранти са били спасени край бреговете на Испания

Кубрат Пулев победи Самюел Питър след три рунда и отказ на нигериеца
ГЕРБ ще оглави правителство след изборите, ако народът нареди партията на първо място, заяви премиерът в оставка Бойко Борисов

Бюджет 2017 е поредният ограничителен бюджет, според анализатори

Трябва да се постигне споразумение на техническо ниво преди срещата на Еврогрупата, смятат френският президент и гръцкия министър-председател

Бокс: Тервел Пулев спечели с нокаут първия си мач като професионалист
ТИР е самокатастрофирал на пътя между Несебър и Слънчев бряг

Криминалният контингент се активизира заради политическата несигурност в страната, каза гл. комисар Георги Костов

Най-малко осем цивилни са загинали при въздушен удар в Алепо

Футбол: Арсенал победи като гост Уест Хем с 5:1
Криминалният контингент се активизира заради политическата несигурност в страната, каза гл. комисар Георги Костов

Ситуацията в Парламента и извън него ясно показва, че се върви към служебно правителство, каза депутатът от АБВ Петър Кадиев

Земетресение с магнитуд 4,2 е било регистрирано на гръцкия остров Карпатос

Бокс: Тервел Пулев спечели с нокаут първия си мач като професионалист
Виж емисията от 21:00 | 22:00 | 23:00 | 00:00
Програма
06:00 – 10:00 "Добро утро, България"
Сутрешен информационен блок – новини, трафик, преглед на печата, календар, денят в аванс. Открита линия за слушатели на 0882 802 802.

10:00 – 18:00 “Добър ден” - дневен информационен блок
Преки включвания от репортерите на “Фокус”, актуална трафик информация, анкети, интервюта, мнения и коментари за деня във всеки град. Открита линия за слушатели на 0882 802 802

18:00 – 21:00 "Това е България"
Обзор на деня с коментари по горещите теми на делника. Открита линия за слушателите на 0882 802 802.

21:00 – 23:00 "Златни спомени"
представяне историята на музиката като стилове и характерните за тях артисти, които са оставили следа във времето. Както се казва в анонса на предаването – то е за музиката, която ще остане и след нас. Предаването има музикално-информационен характер и има за цел, образно казано, да превърне спомените на бащите в информация за децата им. Открита линия за слушатели на 0882 802 802

23:00 – 24:00 "Focus - News"
Всичко по-важно от световните и национални новини. Актуална трафик информация и приятна музика в края на деня.

 
Основни категории в сайта:

Централни Новини Регионални новини Трафик Интервюта
За нас:

Галерия Покритие Контакти
Ефир

Он-лайн радио Телефони Предавания
Реклама

Тарифи Покритие Представяне
Други:

начало
за потребителя:

Он-лайн радия Авто вестник
   
Официалната страница Информационна Агенция Фокус във Facebook