X
Ще участвате ли в програмата за саниране на жилищни блокове
 
Варна - Интервю
 
Илия Раев, председател на областната организация на БЧК във Варна: 700 хранителни пакета ще бъдат раздадени на хора в неравностойно положение на 12 декември
01.12.2016 11:23 / Варна / Интервю
За инициативите, които организират от Червения кръст във Варна по време на коледните празници и тези, които се предвиждат през идната 2017 година разказва Илия Раев, председател на областната организация на БЧК в интервю за Радио „Фокус”-Варна

Фокус: Г-н Раев, какви инициативи ще бъдат осъществени от Червенокръстката организация във Варна по случай предстоящите коледни празници?
Илия Раев: Всички инициативи, които предстои да се случат около Коледните празници са традиционни. В рамките на 70 учебни дни планираме да бъдат изхранени 95 деца от три училища във Вълчи дол. След няколко дни откриваме в Община Вълчи дол една наша програма, която осъществяваме от години. Миналата година и през тази беше в Аспарухово, предвид, че наводнението беше там. Тя е насочена към деца в неравностойно положение, които нямат достатъчно средства, за да се изхранват и ние им помагаме. Успешно завърши и Международната академия за червенокръстки здравни филми, а занапред БЧК има грижата да помага на всички хора, които нямат.
Отделно от това, 700 хранителни пакета ще бъдат раздадени на хора в неравностойно положение на 12 декември във Варна. Повече от 10 години, съвместно с Община Варна, правим Коледен концерт за тези деца, които имат малко топлина и малко храна. Събираме ги на обществени места, където техните връстници от Музикалното училище, от други училища и от Общинския център, изнасят концерт. В рамките на два часа те са на топло, очите им грейват, а на излизане получават по един хранителен пакет, който ползват за Коледа.
През месеца на зимните празници предстои и една много хуманна инициатива, която е предвидена за 24 декември, а организатори са младежите от Червения кръст. Те вече няколко пъти правят подобно нещо, преди Нова година и Коледа. Отиват в детско отделение на болници и носят това, което позволяват лекарите. Носят играчки, за да зарадват децата, които се налага да прекарат празничната вечер в болница.
Друга акция включва 200 пакета с екологична храна, които ще бъдат раздадени на хора в нужда от младежите към Български червен кръст във Варна. Здравословните продукти са предназначени за хора в неравностойно положение, а инициативата се провежда традиционно всяка година. Естествено нашите доброволци в момента пишат и стотици картички, които изпращат на семейства и деца, за да им вдъхнат надежда във връзка с настъпващите празници. Те съвсем сами ги рисуват и пишат, за да зарадват хората. Има много други инициативи, с които са се заели, както младежите от червенокръстката организация, така и останалите доброволци, но в най-синтезиран вид тези събития очертават дейността около Коледните празници.

Фокус: Колко доброволци предоставят безвъзмездно услугите си в помощ на обществото в областта?
Илия Раев: Над 500 деца изпълняват доброволческа дейност към БЧК в цялата Варненска област. Разпознаваем човек съм във Варна и често, когато родители ме видят, се обръщат към мен с въпроса: "Абе Илко, какво правиш с нашите деца, че сами искат да идват и се застояват по толкова време?". Та, имаме доброволци. Над 500 деца имаме в областта, във всички областни общини, които работят по същата програма, по която работят и тези от Варна. Децата са в непрекъснат контакт по между си, като ходят от Варна в Провадия, Бяла, Вълчи дол, Дългопол и други общини. Те обменят своят опит и информацията, която са натрупали. Има постоянно хора, които с желание да помагат - от млади до възрастни и стари. Голяма помощ ни оказват и лекарите от МБАЛ "Света Марина.

Фокус: Как приключва настоящата година за Червеният кръст и с каква нагласа и очаквания ще посрещнете идната 2017 година?
Илия Раев: Много дейности успяхме да свършим през годината. През ръцете на нашите доброволци минават по 70-80 кг. храна на човек. Нашата колежка от червеният кръст в Кавала дори се учуди, как е възможно да има такава организация, при която да се свърши толкова много работа. Тонове храни минават през ръцете на нашите доброволци, някъде по 70-80 килограма на човек, се полагат тези хранителни помощи, с които работим на няколко транша. Сега тече последния транш. Доброволците отделят от времето си, за да сортират продуктите и да помагат в пренасянето на онези, които по една или друга причина, не могат да приберат храната в дома си. Това е много голяма помощ и се прави всяка година. Да не говоря за успехите във водното спасяване, за успехите на нашия отряд за бедствия и аварии, или за младежите, които се касират на първи места в страната. Да не говоря за онова, че всеки ден, те се събират в Червения кръст и след училище до към 9 часа вечерта работят по техни проекти, по преките занимания в отрядите, в които са насочени да се обучават и да получават квалификация. По 7 до 8 проекта годишно биват осъществявани от доброволците на Червенокръстката организация във Варна. Съвсем скоро направихме акция съвместно с един от девненските заводи под мотото: "Децата на задната седалка да носят колани". Дано повече родители да се съобразят и да обезопасят своите деца. Има още много инициативи, които се провеждат паралелно и ако почна да разказвам за многобройните профили, по които работят нашите и младежи и средния стаж и възрастните доброволци ще отнеме много време. Отделно от това, 20 жени имаха проект на преклонна възраст от Аспарухово, който завършиха успешно.
Работата през идната 2017 година ще бъде съсредоточена върху проблемите с бежанците. Знаете, че Червеният кръст, с постановления на Министерския съвет, си възложи задачата да организира много инициативи по бежанските въпроси. Това е едно от нещата, по които работим и ще продължаваме да работим и през новата година.Традиционно ще се извършват и всички останали дейности, свързани със структурите на организацията, които работят по водно спасяване, първа до лекарска помощ, бедствия и аварии, младежкият червен кръст, като всяко едно звено си има изградена план-програма, по която осъществява системно задачи през всеки месец.
Деница НИКОЛОВА

 
Варна - последни интервюта
 
 
 
 
 
 
ГЕРБ ще оглави правителство след изборите, ако народът нареди партията на първо място, заяви премиерът в оставка Бойко Борисов

Криминалният контингент се активизира заради политическата несигурност в страната, каза гл. комисар Георги Костов

Общо 92 мигранти са били спасени край бреговете на Испания

Кубрат Пулев победи Самюел Питър след три рунда и отказ на нигериеца
ГЕРБ ще оглави правителство след изборите, ако народът нареди партията на първо място, заяви премиерът в оставка Бойко Борисов

Бюджет 2017 е поредният ограничителен бюджет, според анализатори

Трябва да се постигне споразумение на техническо ниво преди срещата на Еврогрупата, смятат френският президент и гръцкия министър-председател

Бокс: Тервел Пулев спечели с нокаут първия си мач като професионалист
ТИР е самокатастрофирал на пътя между Несебър и Слънчев бряг

Криминалният контингент се активизира заради политическата несигурност в страната, каза гл. комисар Георги Костов

Най-малко осем цивилни са загинали при въздушен удар в Алепо

Футбол: Арсенал победи като гост Уест Хем с 5:1
Криминалният контингент се активизира заради политическата несигурност в страната, каза гл. комисар Георги Костов

Ситуацията в Парламента и извън него ясно показва, че се върви към служебно правителство, каза депутатът от АБВ Петър Кадиев

Земетресение с магнитуд 4,2 е било регистрирано на гръцкия остров Карпатос

Бокс: Тервел Пулев спечели с нокаут първия си мач като професионалист
Виж емисията от 21:00 | 22:00 | 23:00 | 00:00
Програма
06:00 – 10:00 "Focus - News"
Всичко по-важно от световните, националните и регионални новини. Актуална трафик информация и приятна музика в почивния ден.

10:00 – 13:00 "Метроном"
Седмично обзорно –публицистично предаване. Репортажи за важните от седмицата събития, коментари и интервюта.

13:00 – 15:00 "За честта и славата на България"
Предаване за миналото и днешния ден на българската армия.

15:00 – 16:00 "Шанз Елизе"
Предаване за френска култура, наука и изкуство, за френското в България и българското във Франция.

16:00 – 21:00 "Фокус Спорт"
Преки репортажи, интервюта, коментари в ефир на спортни срещи, футболни мачове от „А” и „Б” група, евротурнирите, световните и европейските квалификации, волейболните и баскетболните мачове от държавното първенство и евротурнирите, тенис мачове, турнири по лека атлетика, шах и други.

21:00 – 24:00 "Focus - News"
Всичко по-важно от световните и национални новини. Актуална трафик информация и приятна музика в края на деня.

 
Основни категории в сайта:

Централни Новини Регионални новини Трафик Интервюта
За нас:

Галерия Покритие Контакти
Ефир

Он-лайн радио Телефони Предавания
Реклама

Тарифи Покритие Представяне
Други:

начало
за потребителя:

Он-лайн радия Авто вестник
   
Официалната страница Информационна Агенция Фокус във Facebook