X
Ще участвате ли в програмата за саниране на жилищни блокове
 
Велико Търново - Интервю
 
Румен Райков, Областна администрация-Ловеч: Всички общини в областта са подготвени за зимата и имат договори с фирми за снегопочистване
03.12.2016 12:46 / Велико Търново / Интервю
Какво е състоянието на язовирите в област Ловеч. Има ли от тях безстопанствени, какви предписания се правят в началото на зимния период, както и всички ли общини в областта са подготвени за зимата? На тези и други въпроси, в интервю за Радио "Фокус"-Велико Търново, ни отговори главният експерт по отбранително-мобилизационна подготовка в Областна администрация-Ловеч Румен Райков.

Фокус: Приключиха проверките на потенциално опасните язовири в област Ловеч. Колко язовира бяха проверени? Колко предписания издадохте и какво е тяхното състояние към този момент?
Румен Райков: В нашия списък за потенциално опасните водни обекти са 25 броя язовири. Те са с различна собственост. Някой от тях са собственост на „Напоителни системи“, а други са общинска собственост. Имаме и един язовир, който е с неустановена собственост към момента. В Априлци се намира и се казва язовир „Черешов дол“.
Фокус: Колко язовира са в предаварийно състояние и какви мерки са взети?
Румен Райков: В предаварийно състояние имаме подобряване на обстановката. Досега бяха 6 броя в предаварийно състояние. Сега в следствие на предписания от предни проверки два язовира са изведени от това състояние и вече са в по-горното състояние – неизправно, частично работоспособно. Това позволява язовирите да бъдат зарибени. Тези язовири, които са в предаварийно състояние имат предписание за изпускане на водното количеството до кота мъртъв обем. Вече 4 са язовирите в предаварийно състояние.
Фокус: Тоест предписанията, направени през пролетта на 2016 година, са изпълнени?
Румен Райков: Да. Това не зависи само от предписанията, но и от това дали има финансиране. За двата язовира явно е получено финансиране от общините. Вложени бяха средства в тях и вече са изведени от предаварийно състояние.
Фокус: Направена ли е проверка за проводимостта на речните нива?
Румен Райков: Да, направена е. В по-голямата част са предприети действия за почистване на проводящото дере на 500 метра от язовирната стена, съгласно Закона за водите. Тези действия не са приключили в пълен обем. Предписанията са подновени и на следващата проверка, ако не бъдат изпълнени, вече ще има и санкции.
Фокус: Разполагате ли с достатъчно финансиране за поддържане на водоемите в изправност?
Румен Райков: Областният управител не разполага с финансиране. Те са общинска собственост и държавна собственост. За тези, които са държавна собственост, финансиране се осигурява от държавата и поддръжката се изпълнява от „Напоителни системи“, а за тези, които са общинска собственост, се грижат общините.
Фокус: Да кажем малко повече за заседанието на Областния съвет за намаляване на риска от бедствия. Какво е показало то и какво се обсъди на него?
Румен Райков: Бяха направени промени в Закона за водите. Те влязоха в сила през месец юли. От тогава бяха вменени на областите и на общините създаване на областни и общински съвети за намаляване на риска от бедствия. Това са едни консултативни органи. Със заповед на областния управител от 7 септември 2016 година е създаден Областен съвет за намаляване на риска от бедствия. Съгласно Закона председател на този съвет е областният управител. Секретар съм аз, а членове са доста хора, защото съгласно Закона в съвета влизат както директори на регионални структури, така и кмет или упълномощено от него лице от общините, както и по един общински съветник от всяка община. Нашият съвет наброява 27 човека общо.
Фокус: Той новосформиран ли е?
Румен Райков: Сформиран е със заповед на 7 септември, а пък заседанието е било на 5 октомври.
Следващи заседания ще има ли?
При всички положения ще има, но сега чакаме от ГД „Пожарна безопасност“. Можем да отбележим, че такива общински съвети за намаляване на риска от бедствия са създадени във всички общини от област Ловеч.
Фокус: Всичките осем общини и институции ли са подготвени за зимата?
Румен Райков: Със заповед на Областно пътни управление бе създадена комисия, която да обходи всички така наречени опорни пунктове на територията на област Ловеч. В комисията присъствах както аз, така и други експерти от ДАИ и други институции. На място ние се убедихме в готовността на машините, които ще почистват Републиканската пътна мрежа. В опорните пунктове са разположени 8 200 тона пясък 3 200 тона сол, които са за Републиканската пътна мрежа в цялата област. На 2 ноември в Областна администрация-Ловеч се проведе едно разширено заседание на Областния щаб за изпълнение на плана за защита при бедствия, на което присъства както директора на ОПУ, така и директора на полицията, кметове на общини. Всеки кмет докладва за своята община какво е положението със зимната подготовка. Оказа се, че те в своите общински щабове за изпълнение на плана за защита при бедствия също са провели такива заседания. Всички общини в област Ловеч имат сключени договори с фирми, които да извършват почистване на общинската пътна мрежа, а на някои места, например в Троян, ще разчитат и на собствена техника. За ОП „Комунални услуги“-Троян за тази година са закупени чисто нови снегопочистващи автомобили, така че там ще почистват както фирмите, с които са сключени договори, така и предприятието, което ще обслужва общинската пътна мрежа. 109 са в готовност за почистване на републиканските пътища. Републиканска пътна мрежа на територията на област Ловеч е 735 км.
Фокус: От Вашия опит през годините можете ли да кажете дали е добро взаимодействието между институциите и отделните общини?
Румен Райков: Малко е взаимодействието между отделните общини. Една община има взаимодействие само със съседните й общини, не и с останалите.
Фокус: Става въпрос за комуникацията между различните институции – пожарна, полиция, ОПУ и т.н. със съответната община?
Румен Райков: Не сме имали проблеми до сега. Макар че като падне голям сняг, проблемите се появяват. Налага се спиране на трафика докато се почисти дадена отсечка. Тази година очакваме да имаме проблеми, защото двата тунела на Витиня все още са в ремонт, което при обилен снеговалеж ще доведе до спиране на тежкотоварния трафик. Сега често се появяват тапи там, заради ремонта на двата тунела. Ще бъдат определени места, на които ще бъдат отбивани тировете при обилни снеговалежи, докато се почисти пътя.
Фокус: В заключение ще Ви попитам как се справихте със снеговалежа през последните дни? Имаше ли проблеми в областта?
Румен Райков: Снеговалежът беше много малък. Аз лично се чух с общините Априлци, Троян и Тетевен, където снежната покривка беше между 8 и 15 см, което е малък сняг. Те казаха, че няма проблем при тях. В други общини като Летница, Угърчин и Луковит снегът беше около 2-3 см и също не е създал проблеми. Въпросът е какво ще се случи в задаващите се по-студени дни, не толкова заради заснежените пътни участъци, а заради опесъчаването на заледените места, които се очаква да има. Към този момент не може да се съди по малкото количество сняг от тези дни за това дали сме достатъчно подготвени за целия зимен сезон.
Рени ПЪРВАНОВА

 
Велико Търново - последни интервюта
 
 
 
 
 
 
ГЕРБ ще оглави правителство след изборите, ако народът нареди партията на първо място, заяви премиерът в оставка Бойко Борисов

Криминалният контингент се активизира заради политическата несигурност в страната, каза гл. комисар Георги Костов

Общо 92 мигранти са били спасени край бреговете на Испания

Кубрат Пулев победи Самюел Питър след три рунда и отказ на нигериеца
ГЕРБ ще оглави правителство след изборите, ако народът нареди партията на първо място, заяви премиерът в оставка Бойко Борисов

Бюджет 2017 е поредният ограничителен бюджет, според анализатори

Трябва да се постигне споразумение на техническо ниво преди срещата на Еврогрупата, смятат френският президент и гръцкия министър-председател

Бокс: Тервел Пулев спечели с нокаут първия си мач като професионалист
ТИР е самокатастрофирал на пътя между Несебър и Слънчев бряг

Криминалният контингент се активизира заради политическата несигурност в страната, каза гл. комисар Георги Костов

Най-малко осем цивилни са загинали при въздушен удар в Алепо

Футбол: Арсенал победи като гост Уест Хем с 5:1
Криминалният контингент се активизира заради политическата несигурност в страната, каза гл. комисар Георги Костов

Ситуацията в Парламента и извън него ясно показва, че се върви към служебно правителство, каза депутатът от АБВ Петър Кадиев

Земетресение с магнитуд 4,2 е било регистрирано на гръцкия остров Карпатос

Бокс: Тервел Пулев спечели с нокаут първия си мач като професионалист
Виж емисията от 21:00 | 22:00 | 23:00 | 00:00
Програма
06:00 – 10:00 "Добро утро, България"
Сутрешен информационен блок – новини, трафик, преглед на печата, календар, денят в аванс. Открита линия за слушатели на 0882 802 802.

10:00 – 18:00 “Добър ден” - дневен информационен блок
Преки включвания от репортерите на “Фокус”, актуална трафик информация, анкети, интервюта, мнения и коментари за деня във всеки град. Открита линия за слушатели на 0882 802 802

18:00 – 21:00 "Това е България"
Обзор на деня с коментари по горещите теми на делника. Открита линия за слушателите на 0882 802 802.

21:00 – 23:00 "Златни спомени"
представяне историята на музиката като стилове и характерните за тях артисти, които са оставили следа във времето. Както се казва в анонса на предаването – то е за музиката, която ще остане и след нас. Предаването има музикално-информационен характер и има за цел, образно казано, да превърне спомените на бащите в информация за децата им. Открита линия за слушатели на 0882 802 802

23:00 – 24:00 "Focus - News"
Всичко по-важно от световните и национални новини. Актуална трафик информация и приятна музика в края на деня.

 
Основни категории в сайта:

Централни Новини Регионални новини Трафик Интервюта
За нас:

Галерия Покритие Контакти
Ефир

Он-лайн радио Телефони Предавания
Реклама

Тарифи Покритие Представяне
Други:

начало
за потребителя:

Он-лайн радия Авто вестник
   
Официалната страница Информационна Агенция Фокус във Facebook