X
Ще участвате ли в програмата за саниране на жилищни блокове
 
Велико Търново - Интервю
 
Проф. Вихрен Бузов, експерт по кризи на сигурността: България не е морално задължена да приема мигранти, защото европейската солидарност в това отношение отдавна рухна
03.12.2016 14:54 / Велико Търново / Интервю
В четвъртък официално бе приет Бюджет 2017. Има ли ощетени сектори и очакват ли се протести? Страхуват ли се местните власти от политическата криза в страната, има ли реално такава и ще се отрази ли в тяхната работа? На тези и други въпроси, свързани с акуталните теми за бежанците и остаквата на правителството, в интервю за Радио "Фокус"-Велико Търново, отговори ни даде политологът и експерт по кризи в сигурността проф. Вихрен Бузов.

Фокус: Проф. Бузов, в четвъртък официално бе приет Бюджет 2017. Какъв е Вашият коментар за разпределението на парите в отделните сектори и има ли, според Вас, ощетени?
Проф. Вихрен Бузов: Това е поредният ограничителен бюджет, в който практически всички са ощетени. В дискусиите около бюджета не се чу някой, който да е удовлетворен от това, което е отделено за него. Може би най-неприятно впечатление направиха дискусиите, свързани с недофинансирането на науката и образованието и това, че не се дадоха тези скромни допълнителни средства за БАН и Софийски университет. Мисля, че обяснението, че има предвидени пари по програмата „Наука и образование за интелигентен растеж“, които са с неопределено време и не се знае по какъв механизъм ще бъдат разпределени дали пак няма да се окаже, че ще бъдат спрени. Тоест това са обещани пари, но както казва народът „обещан кон не се язди“. За сметка на това бяха оставени недофинансирани институтите на БАН, което остави огорчение в учените, но те сякаш са свикнали през последните години. В това число поставям и университетите, които също са жертва на ограничителното финансиране на бюджета. Може би се разпределят средства в рамките на възможното при една недобре функционираща икономика. Може би това е една от възможните версии на бюджета, но не бе направено нищо нито от това, нито от предишните правителства, да се потърси по-бърз растеж за преминаване на по-интензивни релси на развитие на икономиката, за една нова индустриализация. Това е, което има, и всички остават недоволни.
Фокус: Вие споменахте областта на науката и образованието като една от ощетените от Бюджет 2017. Според Вас там не са отделени достатъчно пари, в тази връзка очаквате ли стачки или протести действия от тяхна страна?
Проф. Вихрен Бузов: То вече води – учените от БАН демонстрират недоволството си. Смятам, че перспективата като цяло е неблагоприятна, независимо, че чисто пропагандно науката и образованието се обявяват за приоритетни сфери, реално финансиране и политики за качествено подобряване на положението в тази сфера не се вижда. 8% увеличение на заплатите на учителите при повишаването на минималната заплата, ще направи още по-малка разликата между заплатите на младите учители и тези на чистачките в училище, така че това е съвсем символично. Може да се очакват протести и социални сътресения не само в тази област.
Фокус: Да се върнем отново на бюджета. ПГ на АБВ внесе предложение в Закона за бюджета да бъде записано, че през следващата календарна година няма да се поема нов държавен дълг. Защо беше отхвърлено предложението, според Вас?
Проф. Вихрен Бузов: Такава е политиката на управляващите да се компенсират липсите в бюджета чрез поемане на държавни дългове. Някои важни за управляващите програма като тази за санирането се крепяха изцяло върху държавен дълг, така че това е просто продължение на политиката – не е нещо изненадващо. Това е политика, която натоварва бъдещите поколения с доста задължения, които не са техни. Така че наистина трябва да се дискутират основите на тези политики и да се потърси вариант за развитие без да се навлиза в дългова спирала, от която в момента ние сме заплашени.
Фокус: Един от въпросите в провелия се референдум на 5 ноември беше за намаляване на държавната субсидия за един получен глас от 11 лева на 1 лев. С приемането на бюджета, обаче, стана ясно, че субсидията остава 11 лева, както беше до сега. Защо, според Вас, никоя от партиите не направи предложения за намаляване на размера й след като гражданите ясно заявиха, че искат точно това?
Проф. Вихрен Бузов: Струва ми се, че субсидията за партиите не е най-големия разход, който държавата плаща, за поддържа политики и като цяло административната система. Тази субсидия, по-скоро, се възприема като противодействие срещу евентуалното сиво финансиране на партиите от олигарси и като цяло от сенчестия бизнес. Може би наистина е голяма сумата, която се плаща за глас у нас, особено при това странно задължително гласуване, което беше въведено. Би трябвало да се потърси някакъв компромис, но падането на 1 лев си е чист популизъм, но някакво намаляване на тази субсидия би успокоило хората, които основателно възразяват срещу учредяването на политическия елит от народа.
Фокус: Можем ли да кажем, че към този момент в страната има политическа криза? Ако има такава – страхуват ли се местните власти от нея и ще се отрази ли тя върху тяхната работа по някакъв начин?
Проф. Вихрен Бузов: Политическа криза има до колкото правителството е в оставка и се водят преговори по конституционна процедура по съставянето на ново правителство и евентуално тя може да доведе до предсрочни избори. Що се отнася до местните власти, това не би трябвало да се отрази на тяхната дейност. Правя уговорка, че в България повечето общини са на червено и разчитат на държавна помощ и на доста изтънелия бюджет, така че неизбежно това ще се отрази на властта. Още повече, че у нас много избирателно се финансират близките до управляващите, а другите остават недофинансирани. Това е и причината да се отрази, особено ако се констатира ново мнозинство и ново правителство.
Фокус: След като споменахте оставката на правителството - има ли вариант да се избегнат предсрочни парламентарни избори и ще доведат ли те до нови трусове в политиката?
Проф. Вихрен Бузов: Предсрочните парламентарни избори са единственият път към стабилно управление. Всичко друго ще бъде временно решение и допълнително ще усложни напреженията, които се акумулираха във връзка с това, че партиите в този парламент сякаш не искат да се съобразят с вота на хората от президентските избори и да тръгнат към ново премерване на електоралната тежест и към реални промени на политиките, защото големият проблем са политиките, които не доведоха до осезателно подобряване на живота на хората. Така че, трябва да има предсрочни парламентарни избори и те не бива да се възприемат като трус, те са нормална процедура. Можем да се надяваме, че те ще доведат до стабилно управление, което да потърси нови пътища и нови политики, за да отговори на желанието на хората за промяната и да компенсира тези радикални настроения, които сега търсят някакви форми на изява.
Фокус: След като преминахме през актуалните теми за бюджета, оставката на правителството и предсрочните избори, няма как да не Ви попитам и за другата актуална тема, а именно – бежанците. На последното заседание на ОбС-Велико Търново стана ясно, че кметът и общинските съветници са твърдо против изграждане на бежански център на територията на област Велико Търново. Какво е Вашето мнение?
Проф. Вихрен Бузов: Смятам, че трябва да потърсим единодействие с тази част от европейските страни, които наистина се застъпват за спиране на вълната на нелегалната миграция. Това са страните от Вишеградската четворка, а от Балканите – Сърбия и Македония. Решението, към което трябва да се обединим е затваряне на границите, прекратяване на приема на нелегални мигранти, които се представят за бежанци и решителна подкрепа за край на военните действия в Сирия. Това все още е проблематично, но краят на военните действия в Сирия и прекратяването на анархията в Либия, която беше разорена и от там също идват бежанци към Европа, само тези решения могат да доведат до крайно намаляване на тези вълни към Средиземно море и Турция. Турция също търси своите решения на проблема с бежанците. От една страна заплашва ЕС с пускането на мигрантите, от друга страна търси начин да се окопае, за да предотврати кюрдска автономия в Северна Сирия и едно от решенията е да изсели бежанците от нейните лагери в Северна Сирия, към което най-вероятно ще се премине в близка перспектива.
Фокус: Значи можем да обобщим, че изходът от мигрантска вълна, която идва към България е затваряне на границите и да потърсим помощ и съдействие от Вишеградската четворка.
Проф. Вихрен Бузов: Да, точно така. Ние не сме морално задължени единствено ние да приемаме мигранти, защото европейската солидарност в това отношение рухна и тази солидарност не може да се измерва само с това да ни дават пари да строим нови места за настаняване на мигранти, тъй като България не трябва да се превръща в санитарен кордон и в място, на което ще се строят нови горещи точки, както ги наричат, за настаняване на мигранти. Напротив – трябва да затворим границите, тъй като нямаме морално задължение да приемаме тези мигранти. Ние не сме участвали пряко в разоряването на тези държави, така че ако някой от ЕС има желание да ги приеме, нека ги транспортира и да ги вземе на своя територия.
Рени ПЪРВАНОВА

 
Велико Търново - последни интервюта
 
 
 
 
 
 
ГЕРБ ще оглави правителство след изборите, ако народът нареди партията на първо място, заяви премиерът в оставка Бойко Борисов

Криминалният контингент се активизира заради политическата несигурност в страната, каза гл. комисар Георги Костов

Общо 92 мигранти са били спасени край бреговете на Испания

Кубрат Пулев победи Самюел Питър след три рунда и отказ на нигериеца
ГЕРБ ще оглави правителство след изборите, ако народът нареди партията на първо място, заяви премиерът в оставка Бойко Борисов

Бюджет 2017 е поредният ограничителен бюджет, според анализатори

Трябва да се постигне споразумение на техническо ниво преди срещата на Еврогрупата, смятат френският президент и гръцкия министър-председател

Бокс: Тервел Пулев спечели с нокаут първия си мач като професионалист
ТИР е самокатастрофирал на пътя между Несебър и Слънчев бряг

Криминалният контингент се активизира заради политическата несигурност в страната, каза гл. комисар Георги Костов

Най-малко осем цивилни са загинали при въздушен удар в Алепо

Футбол: Арсенал победи като гост Уест Хем с 5:1
Криминалният контингент се активизира заради политическата несигурност в страната, каза гл. комисар Георги Костов

Ситуацията в Парламента и извън него ясно показва, че се върви към служебно правителство, каза депутатът от АБВ Петър Кадиев

Земетресение с магнитуд 4,2 е било регистрирано на гръцкия остров Карпатос

Бокс: Тервел Пулев спечели с нокаут първия си мач като професионалист
Виж емисията от 21:00 | 22:00 | 23:00 | 00:00
Програма
06:00 – 10:00 "Добро утро, България"
Сутрешен информационен блок – новини, трафик, преглед на печата, календар, денят в аванс. Открита линия за слушатели на 0882 802 802.

10:00 – 18:00 “Добър ден” - дневен информационен блок
Преки включвания от репортерите на “Фокус”, актуална трафик информация, анкети, интервюта, мнения и коментари за деня във всеки град. Открита линия за слушатели на 0882 802 802

18:00 – 21:00 "Това е България"
Обзор на деня с коментари по горещите теми на делника. Открита линия за слушателите на 0882 802 802.

21:00 – 23:00 "Златни спомени"
представяне историята на музиката като стилове и характерните за тях артисти, които са оставили следа във времето. Както се казва в анонса на предаването – то е за музиката, която ще остане и след нас. Предаването има музикално-информационен характер и има за цел, образно казано, да превърне спомените на бащите в информация за децата им. Открита линия за слушатели на 0882 802 802

23:00 – 24:00 "Focus - News"
Всичко по-важно от световните и национални новини. Актуална трафик информация и приятна музика в края на деня.

 
Основни категории в сайта:

Централни Новини Регионални новини Трафик Интервюта
За нас:

Галерия Покритие Контакти
Ефир

Он-лайн радио Телефони Предавания
Реклама

Тарифи Покритие Представяне
Други:

начало
за потребителя:

Он-лайн радия Авто вестник
   
Официалната страница Информационна Агенция Фокус във Facebook